Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014, από τις 18.30 έως τις 20.00, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου (Οδός Ανδρέου Γεωργίου Α΄1).

Η εκδήλωση απευθύνεται στους γονείς, τα παιδιά των οποίων φιλοξενούνται στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και εντάσσεται στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπό τον τίτλο “ΈΝΑ στα ΠΕΝΤΕ”, που στοχεύει στην πρόληψη, την αντιμετώπιση και τον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνες του Συμβουλίου της Ευρώπης, ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, γεγονός που μεταφράζεται σε βίαιη και επιθετική συμπεριφορά ή ενέργεια εναντίον ατόμων κάτω των 18 ετών, η οποία δημιουργεί βλάβη, τραύμα και φόβο στο παιδί, ενώ επηρεάζει την ομαλή ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη, με μακροπρόθεσμες συνέπειες και χωρίς θεραπεία.

Συντονίστρια της εκστρατείας στην Ελλάδα είναι η βουλευτής, Έλενα Ράπτη, ως μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Δικτύου Κοινοβουλευτικών για τον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.

«Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών είναι μία εγκληματική πράξη και μία ιδιαίτερα επώδυνη εμπειρία, οι συνέπειές της οποίας είναι εξαιρετικά μακροπρόθεσμες» δήλωσε σχετικά με το θέμα η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα και πρόσθεσε: «η ενημέρωση και η πρόληψη είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Είναι υπόθεση όλων και του καθένα ξεχωριστά, να προστατεύσουμε τα παιδιά απέναντι σε τέτοια εγκλήματα».