samaras_vouli_exodos_psifoforia_proedros_dimokratias_20141217_01Προβλέψιμες ήταν οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, μετά την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εκτός από μία: Του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου.

 

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, φαινόταν (ήταν; ) ευχαριστημένος: “Ευελπιστώ ότι θα εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι συνθήκες είναι δύσκολες για τη χώρα. Πιστεύω ότι οι βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες. Πρέπει να συγχαρώ εκείνους που ξεπέρασαν τους ενδοιασμούς τους και ψήφισαν από την πρώτη ψηφοφορία τον Σταύρο Δήμα” ,δήλωσε αποχωρώντας.

Προσβλέπει, σαφώς, στους ανεξάρτητους βουλευτές, εκτός της κ. Μάρκου και των κ. Ψαριανού, Λυκούδη, Αηδόνη και Νταβρή, που ψήφισαν, τελικά, από την πρώτη ψηφοφορία, Σταύρο Δήμα.

Ένας από αυτούς αναμένεται να είναι και ο Π. Μελάς, ο οποίος, ήδη δήλωσε πως στις επόμενες ψηφοφορίες ψηφίζει… Δήμα. Μάλιστα, έδωσε και εξήγηση για ποιον λόγο δεν το έκανε από την πρώτη ψηφοφορία:

“Στις επόμενες ψηφοφορίες θα είμαι σε θετική κατεύθυνση. Κυκλοφόρησαν κάποιες βρομιές και δε θέλω να πω περισσότερα”, δήλωσε αποχωρώντας ο κ. Π. Μελάς, ανεξάρτητος βουλευτής.

Από την πλευρά, του, ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωνε: “Η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό. Η στρατηγική του φόβου κατέρρευσε. Αύριο θα είναι μια καινούργια μέρα, πιο αισιόδοξη, γιατί η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται” τόνισε ο κ. Τσίπρας. Προανήγγειλε, δε, εκλογές, λέγοντας πως ο λαός θα αποφασίσει, αφού “η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα”.

Επιμένει στο όχι ο Καμμένος

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, επέμεινε στο ότι “οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δε θα ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ακόμη κι αν παραιτηθεί ο κ. Σαμαράς”. Ο κ. Καμμένος ήταν από τους πιο… επαναστατικούς στις δηλώσεις του, μιλώντας για εκβιασμούς που δεν πέρασαν.

Εκλογές έβλεπε και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης: “Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ με την καταψήφιση της πρότασης έστειλαν μήνυμα ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν οι αδιέξοδες πολιτικές που έχουν εγκλωβίσει την ελληνική κοινωνία”, δήλωσε ο κ. Κουβέλης. Πρόσθεσε πως “με βάση το σημερινό αποτέλεσμα ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές”.

Σε μια άλλη άκρη του περιστυλίου της Βουλής, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη δήλωνε πως “πρέπει να αποφύγουμε τις εκλογές τώρα”, διευκρινίζοντας πως το κόμμα της “δεν τις φοβάται”, αλλά σκέφτεται το μέλλον του τόπου. Μάλιστα, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, προανήγγειλε πολιτική πρωτοβουλία, χωρίς, όμως, να δώσει λεπτομέρειες. “Θα δώσει το πάτημα σε συναδέλφους να ψηφίσουν”, έλεγε απλά.

Όσον αφορά τη συνάντηση του Κώστα Μητσοτάκη με τον Πάνο Καμμένο, διευκρίνιζε ότι τη συνάντηση την είχε ζητήσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, “προ δεκαημέρου”.