metro_stathmos_panepistimio_20140827_01.jpg

ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ

Νέα εμπλοκή στο έργο του μετρό της Θεσσαλονίκης! Η κατασκευαστική εταιρία επιλέγει να υποβάλλει αίτηση διάλυσης της σύμβασης!

 

Το θέμα έγινε γνωστό με μια λιτή ανακοίνωση της Αττικό Μετρό Α.Ε. (της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει το σχεδιασμό και την ανάθεση του έργου). Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό Α.Ε., “η Ανάδοχος Κοινοπραξία του Έργου ‘Μελέτη, Κατασκευή και Θέση σε Λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης’ επέλεξε σήμερα, μετά την έκδοση σχετικής Απόφασης του αρμοδίου Διαιτητικού Δικαστηρίου για το θέμα της οριακής προθεσμίας του Έργου, να υποβάλλει Αίτηση Διάλυσης της Σύμβασης”.

Η Αττικό Μετρό Α.Ε. θα πρέπει, τώρα, ουσιαστικά, να επαναδημοπρατήσει το έργο! Μάλιστα, όπως η ίδια προσθέτει στη λιγόλογη ανακοίνωσή της, “μετά από έλεγχο της αίτησης, θα προβεί, εντός του προβλεπομένου από τη νομοθεσία 15νθημέρου, στις νόμιμες ενέργειες με γνώμονα, όπως πάντα, τη διασφάλιση του Δημοσίου συμφέροντος”.

Πλέον, όλα δείχνουν πως η παράδοση του έργου το 2018 είναι σχεδόν αδύνατη. Οι ημερομηνίες δε βγαίνουν, ενώ στον αέρα είναι, πλέον και οι εργαζόμενοι στο έργο, αφού η κατασκευαστική κοινοπραξία δεν θα αναλάβει, φυσικά, να τους κρατήσει στη δουλειά, ενώ πρόσφατα η ίδια κοινοπραξία δεν δέχτηκε κονδύλι 25.000.000 ευρώ, για τον αρχαιολογικό τομέα του έργου.

Επιχαίρουν δήμος και Αττικό Μετρό για την απόφαση του ΚΑΣ

Να σημειωθεί ότι, μόλις χθες, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε, όσον αφορά το σταθμό Βενιζέλου του μετρό, να προκρίνει τη λύση της απόσπασης των αρχαίων ευρημάτων και της επανατοποθέτησής τους, σε ποσοστό 85%.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ

Λίγο νωρίτερα πάντως, Αττικό Μετρό Α.Ε. και δήμος Θεσσαλονίκης εξέδιδαν κοινή ανακοίνωση, με την οποία μιλούσαν για την απόφαση του ΚΑΣ και τη χαρακτήριζαν “εξέλιξη που επιβεβαιώνει τη δυνατότητα να συνυπάρχουν αρχαιότητες και μετρό, και η οποία διασφαλίζει τον πολιτισμικό πλούτο της Θεσσαλονίκης και κατ’ επέκταση το μέλλον της πόλης με τους καλύτερους δυνατούς όρους, δεδομένων των συνθηκών”!

Η κοινής αποδοχής πρόταση που κατατέθηκε ενώπιον του ΚΑΣ προέκυψε μετά από συναίρεση των αρχικών λύσεων 4 (της μελετητικής ομάδας του ΑΠΘ Αλεξοπούλου-Παπακώστα) και 6 (της Αττικό Μετρό  και του υπουργείου Πολιτισμού).

“Η λύση αυτή”, αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση, “διασφαλίζει αφενός τη λειτουργικότητα (υπόγεια διάβαση, διαμπερές πέρασμα των χρηστών του Σταθμού του Μετρό) και αφετέρου την ανάδειξη του ενιαίου αρχαιολογικού χώρου (οι ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις που εξασφαλίζουν τη δυνατότητα επιτόπιας επίσκεψης αλλά και απρόσκοπτης θέασης των αρχαιοτήτων)”.