Ένας Κροάτης και πέντε Σέρβοι είναι οι δράστες ληστειών που διαπράχθηκαν σε κοσμηματοπωλεία της Θεσσαλονίκης. Η δράση τους σταμάτησε όταν βρέθηκε ένας κοσμηματοπώλης να συγκρατήσει τον έναν από τους ληστές!


Η σπείρα του 27χρονου Κροάτη, αποτελούνταν από Σέρβους, ηλικίας 22 ως 55 ετών. Αυτός είχε το ρόλο του καθοδηγητή. Οι "δουλειές" πήγαιναν καλά, έως ότου αποφάσισαν να ληστέψουν κοσμηματοπωλείο στην οδό Εγνατία της Θεσσαλονίκης, το Μάρτιο του 2012.

Έπεσαν σε κοσμηματοπώλη που... αποδείχτηκε σκληρό καρύδι. Εκτός του ότι πρόλαβε να ενεργοποιήσει τον συναγερμό, άρπαξε τον 22χρονο Σέρβο ληστή και... δεν τον άφηνε με τίποτα! Τον παρέδωσε στους αστυνομικούς κι αυτός... κελάηδησε, δίνοντας στεγνά τον Σέρβο συνεργό του (οι δυο τους είχαν εισβάλει στο κοσμηματοπωλείο).

Από τις έρευνες της αστυνομίας προέκυψε ότι οι δύο Σέρβοι (που βρίσκονται, από τότε, στις φυλακές) είναι μέλη μεγαλύτερης σπείρας. Αυτοί ήταν που ομολόγησαν ότι ο 27χρονος Κροάτης τους είχε στρατολογήσει, μαζί με άλλους τρεις Σέρβους, που είχαν διαπράξει άλλες ληστείες, επίσης σε κοσμηματοπωλεία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, εκτός από την απόπειρα της ληστείας στις 12 Μαρτίου 2012, που αποδείχτηκε μοιραία για τη σπείρα, οι ίδιοι ενέχονται σε ληστεία σε κοσμηματοπωλείο της οδού Τσιμισκή στις 5 Νοεμβρίου 2010, όταν εισέβαλαν κουκουλοφόροι, απείλησαν με όπλα τους υπαλλήλους, έσπασαν με βαριοπούλες τις προθήκες κι άρπαξαν ρολόγια μεγάλης αξίας και στις 1 Μαρτίου 2012, όταν εισέβαλαν σε κοσμηματοπωλείο της οδού Εγνατία και άρπαξαν χρυσαφικά αξίας 70.000 ευρώ, απειλώντας τον ιδιοκτήτη με πιστόλι.

Σε βάρος των δύο εγκλείστων στις φυλακές, του Κροάτη αρχηγού της σπείρας και των άλλων τριών Σέρβων, σχηματίστηκε δικογραφία για σχηματισμό εγκληματικής οργάνωσης, ληστεία, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και παράβαση του Νόμου περί Όπλων.