oasth_4.jpg
Τα δικαιώματα των επιβατών στις αστικές συγκοινωνίες ανέλυσε η νομικός και συνεργάτιδα του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ), Αριάδνη Νούκα, στη διημερίδα του Συμβουλίου που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

 

Η κ. Νούκα αναφέρθηκε στα δικαιώματα των επιβατών των αστικών συγκοινωνιών, αλλά και στην αναμόρφωση του Χάρτη Υποχρεώσεων Καταναλωτή κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Τα δικαιώματα των επιβατών των αστικών συγκοινωνιών βασίζονται σε τρείς ακρογωνιαίους λίθους, είπε η κ. Νούκα, που είναι η μη διακριτή μεταχείριση, η ακριβής, έγκυρη και ευπρόσιτη ενημέρωση και η αναλογική συνδρομή.

Τα δικαιώματα των επιβατών συγκεκριμενοποιούνται στα εξής:

  1. Δικαίωμα πρόσβασης στις μεταφορές χωρίς διακρίσεις.
  2. Δικαίωμα κινητικότητας, δυνατότητα πρόσβασης και παροχής συνδρομής χωρίς πρόσθετο κόστος σε επιβάτες με αναπηρία και σε επιβάτες με μειωμένη κινητικότητα.
  3. Δικαίωμα ενημέρωσης πριν και κατά την διάρκεια της μεταφοράς.
  4. Δικαίωμα εκπλήρωσης της σύμβασης μεταφοράς σε περίπτωση διακοπής.
  5. Δικαίωμα επίκλησης της ευθύνης του μεταφορέα έναντι των επιβατών και των αποσκευών τους καθώς και ειδικότερα δικαίωμα αποζημίωσης για τυχόν φθορά σε αναπηρικά αμαξίδια και λοιπό εξοπλισμό μετακίνησης των ατόμων με αναπηρία.
  6. Δικαίωμα ενημέρωσης των επιβατών για τα δικαιώματα τους όπως προκύπτουν από τον ΕΚ181/2011 (Άρθρο 25).
  7. Δικαίωμα χρήσης ταχύρυθμου και προσπελάσιμου συστήματος διεκπεραίωσης καταγγελιών.
  8. Δικαίωμα πλήρους εφαρμογής και αποτελεσματικής επιβολής της κοινοτικής νομοθεσίας.

«Το ΣΑΣΘ στην προσπάθειά του να καταρτιστεί ένας σύγχρονος ΧΥΚ στη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα στον ΟΑΣΘ έχει ήδη κάνει σειρά έγγραφων επισημάνσεων για την εκπόνηση ενός νέου Χάρτη, ενώ συγκρότησε και ομάδα εργασίας γι’ αυτό το σκοπό. Τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας έχουν σταλεί στο υπουργείο», επισήμανε η κ. Νούκα.