Με μια ματιά τα βασικά θέματα των πρώτων σελίδων των σημερινών (23 Νοεμβρίου 2014) εφημερίδων:

 

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Σε νέα φάση η ανασκαφή της Αμφίπολης

Ειδικοί γράφουν στην εφημερίδα για το τι μπορούμε να περιμένουμε από τις εξετάσεις του DNA των οστών που βρέθηκαν στον Τύμβο Καστά.

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Ρήγματα στα κόμματα για τους "180"

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “Εξαιρετικά ρευστοί είναι οι συσχετισμοί που επικρατούν σήμερα στο Κοινοβούλιο, καθώς οι ισορροπίες ανατρέπονται από τη μια μέρα στην άλλη και ανάλογα τόσο με το κλίμα που διαμορφώνεται από την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα όσο και με την ένταση των προσπαθειών που καταβάλλονται έτσι ώστε να συγκροτηθεί έως τις αρχές του χρόνου η προεδρική πλειοψηφία των 180”.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Στρατηγός αναλαμβάνει τις τύχες της χώρας"

Η εφημερίδα αναφέρεται στο νέο κόμμα που θα φτιάξουν Μπαλτάκος – Καπερνάρος.

Η ΑΥΓΗ: Καθαρή λύση τώρα

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι “πιο επιτακτική από ποτέ γίνεται η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία προκειμένου να δοθεί καθαρή δημοκρατική λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Η κυβέρνηση κλυδωνίζεται υπό το βάρος των σκληρών μέτρων για τις συντάξεις, τις απολύσεις και τη μείωση των μισθών στο Δημόσιο ζητώντας πίστωση χρόνου από την τρόικα για να αποφύγει την κατάρρευση”.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δημόσιο - ΔΕΚΟ: Ποιοι πρέπει να συνταξιοδοτηθούν τώρα

Οδηγίες προς όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη στον δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ, από την εφημερίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Απόρρητη μελέτη για αλλαγές στο ασφαλιστικό

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει πως “σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της αναλογιστικής μελέτης, οι συνταξιοδοτικές δαπάνες των Ταμείων παραμένουν υψηλές ως το 2020, ενώ η όποια μείωση εμφανίζεται μετά το 2025. Ωστόσο, η εκτίμηση αυτή δεν βρίσκει σύμφωνη την Κομισιόν και για το λόγο αυτό ζητήθηκε να γίνει νέα πρόβλεψη με πλήρη δεδομένα θεωρώντας ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική και οι συνταξιοδοτικές δαπάνες εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα τα επόμενα έτη. Η αναθεωρημένη εκτίμηση θα παραδοθεί στην Κομισιόν στις 15 Δεκεμβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτή θα αποτυπώνεται μια αύξηση στα ποσοστά των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 15% ως 20%, ώστε να συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις που έχει κάνει τόσο η Κομισιόν όσο και η Eurostat”.

Η ΕΠΟΧΗ: Εγκλωβισμένοι στα μνημόνια

Η εφημερίδα υποστηρίζει πως η συγκυβέρνηση βρίσκεται εγκλωβισμένη στα μνημόνια.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η τρόικα δοκιμάζει τις αντοχές της Αθήνας

Η εφημερίδα τονίζει πως “τις αντοχές της Αθήνας θέτουν σε δοκιμασία τρόικα και εταίροι με την ανελαστική στάση τους στις διαπραγματεύσεις για την τελική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές παραμένει αγεφύρωτη και τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος, αν δεν βρεθεί λύση έως τις 19 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα να βρίσκεται «στον αέρα» από την 1η Ιανουαρίου, οπότε και τελειώνει το πρόγραμμα”.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Γκρίζο σχέδιο

Όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες της «Κυριακάτικης Δημοκρατίας», “οι πιέσεις στο παρασκήνιο έχουν ενταθεί, με στόχο τη μετάθεση των πολιτικών εξελίξεων μέσω μιας συμφωνίας που θα προβλέπει κανονικά την ανάδειξη των νέου Προέδρου της Δημοκρατίας έως την άνοιξη και χρονοδιάγραμμα εκλογών έως τον Ιούνιο (και κατ' άλλους έως το φθινόπωρο) του 2015”.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Απεργία 27 Νοέμβρη απάντηση σε αντιλαϊκά "παζάρια" και "συνεννοήσεις"

H εφημερίδα αναφέρεται στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ,για τις οποίες επισημαίνει ότι “η απεργία δίνει τη δυνατότητα στο λαό να παρέμβει στις εξελίξεις, βάζοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, κάνοντας βήματα στην οργάνωση, στην ενίσχυση του κινήματος, απομονώνοντας παλιές και νέες εργοδοτικές και κυβερνητικές συνδικαλιστικές ηγεσίες”.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Ο παραλογισμός στο φόρο ακινήτων

Η εφημερίδα κάνει ένα λογικό ντεζαβού και θυμίζει την τεράστια ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και πραγματικών αξιών των ακινήτων, με παραδείγματα.

Ο ΛΟΓΟΣ: Φυματίωση απειλή για την Ελλάδα

Η εφημερίδα αναφέρεται στα κρούσματα της ασθένειας που έχουν καταγραφεί μεταξύ μεταναστών.

ΠΡΙΝ: Η απεργία πλήγμα σε τρόικα – κυβέρνηση

H εφημερίδα υπογραμμίζει: “Αυτά που απαιτούν κεφάλαιο, ΕΕ και ΔΝΤ –με την κυβέρνηση να αναζητεί τρόπο να τα περάσει– είναι πραγματικά σφαγιαστικά: ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Κουτρουμάνης είπε πως, εάν εφαρμοστούν όσα ζητά η τρόικα, «οι κύριες συντάξεις θα μειωθούν από 1/1/2015 έως και 20%»! Ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Γκιουλέκας είπε πως με όσα λέει η τρόικα «θα είχαμε λιμοκτονήσει, θα είχαμε πουληθεί σε σκλαβοπάζαρο». Οι δύο βουλευτές είναι υπεράνω κάθε αντιμνημονιακής υποψίας και μιλούν όσο δεν υπάρχει συμφωνία. Αποκαλύπτουν όμως πού πάνε τα πράγματα”.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Τρεις μάρτυρες καίνε τον Θωμά

H εφημερίδα αναφέρεται στον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο και τις έρευνες που έγιναν στα σπίτια του, αλλά και στα γραφεία της Λέοπαρντ (που παράγει τα ομώνυμα τανκ) στο Μόναχο. Υποστηρίζει ότι οι ελεγκτές κατάσχεσαν ακόμη και το ημερολόγιο της συζύγου του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: Μάθημα τρόικας στον ΣΥΡΙΖΑ

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι εξαϋλώνεται το όνειρο του Αλέξη Τσίπρα για για δυναμική επαναδιαπραγμάτευση και αλλαγή όρων του Μνημονίου.

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Νάρκη ΔΝΤ στο παζάρι με την τρόικα

H εφημερίδα υποστηρίζει πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, “με σύμμαχο τον Σόιμπλε απαιτεί μειώσεις στις συντάξεις και αύξηση ΦΠΑ”. Προσθέτει ότι “αντιστέκεται η Αθήνα και προσβλέπει στις Βρυξέλλες”.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ. Τρίζει η κυβέρνηση

Η εφημερίδα αναφέρεται στις πρόσφατες συναντήσεις των κ.κ. Βενιζέλου, Σημίτη και Γ. Παπανδρέου και τα αποτελέσματά τους.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μαγική συνταγή ψωμί με ελαιόλαδο

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα ω-6 λιπαρά που περιέχει το ελαιόλαδο θωρακίζουν την καρδιά και τις αρθρώσεις.

FREE SUNDAY: Τρίτο ημίχρονο

Η εφημερίδα υποστηρίζει πως ο χρόνος πιέζει για συμφωνία με την τρόικα κι ότι επιστρέφει το θέμα του χρέους.

Kontra News: Ο θηλυκός Ιούδας που πρόδωσε τον Καρατζαφέρη

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα στοιχεία που προέκυψαν σε βάρος του προέδρου του ΛΑΟΣ τα έδωσε στις αρχές μια πανέμορφη ξανθιά.

REAL NEWS: Λαγός της Μέρκελ έγινε ο Ντράγκι

Η εφημερίδα, αποκαλύπτει ότι “ο κεντρικός τραπεζίτης απειλεί την Αθήνα με "ασφυξία" ". Στο ρεπορτάζ της, η εφημερίδα επισημαίνει: "τα ελληνικά ομόλογα θα βρεθούν εκτός του συστήματος ρευστότητας εάν μέχρι το τέλος του χρόνου δεν υπάρξει τελική συμφωνία με την τρόικα, διαμηνύει στην κυβέρνησή μας η ΕΚΤ". Επίσης ηRealnews αναφέρεται στο σκληρό μήνυμα που έστειλε η Λαγκάρντ: "Τέλος οι χάρες και οι διευκολύνσεις προς την Ελλάδα"”.