Σε νέα συνάντηση, που θα γίνει στην Αθήνα τον ερχόμενο Δεκέμβριο, θα συζητηθεί η διαφωνία δήμου Θεσσαλονίκης και "Αττικό Μετρό Α.Ε.", για τον -υπό κατασκευή- σταθμό της Βενιζέλου.


Αυτό ανακοινώθηκε μετά από σημερινή συνάντηση που είχαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Χρήστος Τσίτουρας, για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του σταθμού Βενιζέλου – ο οποίος, πάντως, δεν έχει σχέση με το θέμα της απόσπασης των αρχαιοτήτων ή μη.

Η Αττικό Μετρό Α.Ε. επέμεινε -και σήμερα- δια των εκπροσώπων της, ότι η παράδοση του έργου δε συνδέεται με τον συγκεκριμένο σταθμό.  "Το χρονοδιάγραμμα έχει εκτροχιαστεί", παραδέχτηκε ο κ. Τσίτουρας. Και πρόσθεσε: "Δεν μπορεί όλο το έργο να περιμένει τη Βενιζέλου. Ο σταθμός έχει τεθεί εκτός χρονοδιαγράμματος. Η παράδοση του έργου είναι δυνατή μέσα στο 2018 και, αν διευθετηθούν όλες οι εκκρεμότητες, ο σταθμός θα ολοκληρωθεί δυο χρόνια μετά".

Η ανάδοχος κοινοπραξία (συμφερόντων Μπόμπολα) έχει ανακοινώσει το τέλος των εργασιών το Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, καθώς δεν είναι στις συμβατικές της υποχρεώσεις να συνεχίσει -καθώς λήγει η παράταση της σύμβασης. Σε αυτό το ενδεχόμενο, ο κ. Τσίτουρας απάντησε:

"Η Αττικό Μετρό Α.Ε. δεν εκβιάζεται. Οι όποιες εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί με τη διαδικασία της διαιτησίας. Αναμένεται η απόφαση. Ο εργολάβος πρέπει να συνεχίσει τις εργασίες".

Για το ενδεχόμενο επαναδημοπράτησης του έργου, ο διευθύνων σύμβουλος της "Αττικό Μετρό Α.Ε." απάντησε πως "είναι η έσχατη λύση. Ωστόσο, μια νέα δημοπράτηση, με σωστές μελέτες και τρεις βάρδιες εργασιών, ίσως να ήταν μια καλύτερη λύση"!

"Συζητήσαμε την τελική κοινή λύση, με βάση τις ιδέες της ομάδας Αλεξοπούλου και της Αττικό Μετρό Α.Ε., να συμφωνήσουμε σε μια αρχιτεκτονική λύση για το σταθμό Βενιζέλου, η οποία θα κατατεθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, η οποία, βέβαια, θα είναι κοινή", δήλωσε από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. 

Όσον αφορά την απόσπαση των αρχαίων, ο κ. Μπουτάρης δήλωσε πως υπήρξε συμφωνία "για νέα συνάντηση στην Αθήνα, κάποια στιγμή το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου".

"Είμαι αισιόδοξος, σχεδόν σίγουρος, ότι η λύση που θα προταθεί θα είναι και αυτή που θα δώσει την οριστική λύση, για να πραγματοποιηθεί, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ένας σταθμός - ιστορικό μνημείο για την πόλη, με το μουσείο που θα περιέχει", συμπλήρωσε, από την πλευρά του, ο κ. Τσίτουρας.