Την έναρξη του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κήρυξε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στο πλαίσιο της τελετής έναρξης, που πραγματοποιήθηκε στο Ολύμπιον.
Ο κ. Μπουτάρης εξήρε από το βήμα τη δουλειά των εθελοντών και των διοργανωτών, που δουλεύουν ακούραστα για να διατηρεί το Φεστιβάλ το υψηλό του επίπεδο σε δύσκολους καιρούς. Δεν παρέλειψε να στηρίξει και τον διευθυντή του Φεστιβάλ, Δημήτρη Εϊπίδη, «σε μια εποχή κρίσιμη και σημαντική».

Από την πλευρά του, ο κ. Εϊπίδης ευχαρίστησε το κοινό της Θεσσαλονίκης, που γεμίζει ασφυκτικά τις αίθουσες του Φεστιβάλ, αλλά και τους παρευρισκόμενους, τους χορηγούς και το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Την τελετή παρουσίασε η πρωταγωνίστρια της ταινίας Μικρά Αγγλία, Πηνελόπη Τσιλίκα.  Σημειώθηκαν, ωστόσο, αρκετές απουσίες, ανάμεσα στις οποίες και εκείνη του Κορνέλ Μουντρούτσο, σκηνοθέτη της ταινίας Λευκός Θεός, η οποία προβλήθηκε στο πλαίσιο της τελετής έναρξης. Ο κ. Μουντρούτσο ακύρωσε τελευταία στιγμή την επίσκεψή του στο Φεστιβάλ, ωστόσο μίλησε στους παρευρισκόμενους μέσω Skype. Απών και ο Γερμανός σκηνοθέτης, Φατίχ Ακίν, ο οποίος δεν θα παραστεί τελικά για να παρουσιάσει την ταινία του, The Cut, με θέμα τη γενοκτονία των Αρμενίων. Δεν παρέστησαν στην τελετή, ωστόσο θα επισκεφτούν το Φεστιβάλ τις επόμενες ημέρες η Γερμανίδα ηθοποιός Χάνα Σιγκούλα, και ο Αμερικανός σκηνοθέτης Ραμίν Μπαχρανί.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στα 100 χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου.