Να δουν από κοντά τα αντίγραφα 90 σπάνιων φωτογραφιών, που χρονολογούνται από το 1885 έως το 1900, θα έχουν οι Θεσσαλονικείς.


Τα πρωτότυπα φυλάσσονται στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρία της Ελλάδος (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο), έπειτα από δωρεά του “Πατριωτικού Συνδέσμου των Κυπρίων εν Αθήναις», με την ολοκλήρωση της «Κυπριακής έκθεσης» που φιλοξενήθηκε το 1901, στο Ζάππειο Μέγαρο και τα αντίγραφα θα παρουσιαστούν στην έκθεση  «Κύπρος, στο γύρισμα του 20ου αιώνα», η οποία λειτουργεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης -  Casa Bianca, η οποία εγκαινιάζεται επίσημα απόψε και θα φιλοξενείται, εκεί, ως τις 12 Δεκεμβρίου 2014.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστούν ακόμη αντίγραφα δύο σπάνιων ιστορικών εγγράφων, από τα τέλη του 19ου αιώνα, το ψήφισμα του ελληνικού λαού του Διαμερίσματος Λεμεσού για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα από τον Απρίλιο του 1895 καθώς και την εγκύκλιο επιστολή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Κυπριανού, προς τους ιερείς και χριστιανούς της Λευκωσίας, με την οποία επιχείρησε να τους καθησυχάσει και να τους εμψυχώσει, μετά τη διαταγή της Τουρκικής Διοίκησης για γενικό αφοπλισμό στις 22 Απριλίου 1821.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν απόψε (Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014) στην Casa Bianca (Βασ. Όλγας 180 & Θεμ. Σοφούλη, τηλ. 2310 425531), στις 20.00. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή, 10.00 – 18.00. Δευτέρα κλειστά.
Ο Γενικός Γραμματέας της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρίας της Ελλάδος, Ιωάννης Μαζαράκης – Αινιάν αναφέρθηκε στην έκθεση που παρουσιάστηκε στο Ζάππειο το 1901, η οποία έδωσε την ευκαιρία στους Έλληνες να γνωρίσουν την αγγλοκρατούμενη τότε Κύπρο μέσα από τα προϊόντα, τη μουσική και τη λαογραφία της. «Η έκθεση έχει αφετηρία το σκεπτικό ότι φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την οδυνηρή εισβολή στην Κύπρο και τα επακόλουθα γεγονότα που έφεραν το χωρισμό του νησιού. Και το μήνυμα που θέλει να περάσει είναι πάντα η μνήμη μας να είναι στην Κύπρο», τόνισε.

Ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, Κώστας Ψευδιώτης, υπογράμμισε ότι η έκθεση παρουσιάζει την καθημερινή ζωή, τα ήθη, τα έθιμα και ιστορικά στοιχεία της Κύπρου και μάλιστα μίας περιόδου που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή.

Ο Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, Πέτρος Παπαπολυβίου, έκανε λόγο για μοναδική συλλογή, πολύ σημαντική για την ιστορία και τη λαογραφία της Κύπρου, προσθέτοντας πως η αξία τους είναι διπλή, δεδομένου ότι η Κύπρος έχει χάσει σημαντικό κομμάτι του πολιτιστικού της θησαυρού.