Εξαιρετική ήταν η ανταπόκριση του κοινού στα εγκαίνια της έκθεσης «Ρωσική Πρωτοπορία. Από τον Μαλέβιτς στον Ρότσενκο. Έργα από τη συλλογή Κωστάκη», που πραγματοποιήθηκε χθες στο Palazzo Chiablese, στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Τορίνο.


Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν και πολλοί εκπρόσωποι των τεχνών που ταξίδεψαν από άλλες πόλεις της Ιταλίας προκειμένου να δουν από κοντά, και για πρώτη φορά στην Ιταλία, έργα ρωσικής πρωτοπορίας της διεθνώς αναγνωρισμένης συλλογής Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Μέσα από μια επιλογή 300 έργων σε καμβά, γκουάς και ακουαρέλες, αρχειακό υλικό, έγγραφα, φωτογραφίες, βιβλία, περιοδικά, μονογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων, από το αρχείο Κωστάκη, καθώς και μια ομάδα σχεδίων κονστρουκτιβιστικής αρχιτεκτονικής, ξεδιπλώθηκαν τα σημαντικότερα κινήματα της περιόδου από τον Νεο-Ιμπρεσιονισμό και τον Συμβολισμό στον Κυβοφουτουρισμό, Σουπρεματισμό και Κονστρουκτιβισμό), με έργα των σημαντικότερων καλλιτεχνών της Ρωσικής Πρωοπορίας (Μαλέβιτς, Ποπόβα, Ρότσενκο, Ροζάνοβα, Ελ Λισίτσκι, Στεπάνοβα, Τάτλιν κ.ά.).

Η έκθεση υποστηρίζεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τοπίου του Piemonte και από τον δήμο του Τορίνο, ενώ ήδη συζητείται το ενδεχόμενο της μεταφοράς της και σε άλλες ιταλικές πόλεις

Την έκθεση εγκαινίασε ο δήμαρχος του Τορίνο, Piero Fassino, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της συλλογής και στο μεγάλο γεγονός της παρουσίασής της στην Ιταλία, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Θεσσαλονίκη και το Τορίνο έχουν μεγάλες προοπτικές συνεργασίας στον χώρο του πολιτισμού.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης σε μήνυμά του χαρακτήρισε το ΚΜΣΤ ως έναν από τους επιφανέστερους φορείς που φιλοξενεί και προωθεί τη μοντέρνα και σύγχρονη ελληνική τέχνη, ενώ συγχρόνως αναγνώρισε τη δυναμική που προκύπτει μέσα από τη συγκεκριμένη έκθεση για νέες δράσεις μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και αυτόν του Τορίνο.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις έως τις 15 Φεβρουαρίου 2015 και συνοδεύεται από κατάλογο των Εκδόσεων Skira. Την επιμελήθηκαν η Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντρια του ΚΜΣΤ, και η Αγγελική Χαριστού, επιμελήτρια της συλλογής Κωστάκη στο ΚΜΣΤ.

Η συλλογή Κωστάκη αντιπροσωπεύει όλες τις περιόδους και τις τάσεις της ρωσικής πρωτοπορίας και σχεδόν όλους τους καλλιτέχνες και συμβάλει ουσιαστικά στην κατανόηση του μεγάλου αυτού αισθητικού φαινομένου του 20ού αιώνα. Υπάρχουν ορισμένες ενότητες στη συλλογή, όπως ο μεγάλος αριθμός των έργων της Λιουμπόβ Ποπόβα, η οποία πέθανε πρόωρα το 1924, του Ιβάν Κλιούν, φίλου του Μαλέβιτς, ο οποίος πρότεινε τη δική του εκδοχή σουπρεματιστικής τέχνης και του Γκούσταβ Κλούτσις που επιχειρεί να συνδυάσει τη ζωγραφική και την αρχιτεκτονική με μια σειρά έργων που ονομάζει "αξονομετρικά σχέδια".

Σημαντικό μέρος της συλλογής περιλαμβάνουν τα πολλά έργα του Σολομών Νικρίτιν, καλλιτέχνη της δεύτερης γενιάς της πρωτοπορίας και ιδρυτή του κινήματος του προβολισμού, τα έργα των αδελφών Έντερ που βοηθούν στην κατανόηση των εφαρμογών στην τέχνη της θεωρίας για την τέταρτη διάσταση και της οργανικής σχέσης ανάμεσα στην τέχνη, τη φύση και τη βιολογία. Ακόμη, βασική θέση στη συλλογή έχουν τα πρώιμα ζωγραφικά έργα του Αλεξάντρ Ρότσενκο, μιας ηγετικής φυσιογνωμίας του κινήματος του κονστρουκτιβισμού, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν στο διάστημα από το 1919 ως το 1921. Αξιομνημόνευτη είναι και η συλλογή πορσελάνης από καλλιτέχνες όπως ο Νικολάι Σουέτιν, ο Νάταν Άλτμαν αλλά και ο Βασίλι Καντίνσκι, καθώς και η συλλογή βιβλίων που έχουν σχεδιαστεί από διάφορους καλλιτέχνες της ρωσικής πρωτοπορίας, όπως ο Μαλέβιτς, η Ποπόβα, ο Φιλόνοφ, η Ρόζανοβα και ο Κλούτσις και αποδεικνύουν τις προσπάθειες των καλλιτεχνών της πρωτοπορίας να ενταχθούν στην διαδικασία της μαζικής παραγωγής.