Oλοκληρώθηκε με επιτυχία το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας Κιλκίς. Για 14 μέρες, το Κιλκίς μεταμορφώθηκε σε ένα διεθνές σταυροδρόμι Τέχνης και Πολιτισμού.



Περισσότεροι από 5.000 θεατές παρακολούθησαν 29 θίασους από 14 χώρες, 31 διαφορετικά θεατρικά έργα, περισσότερες από 100 παραστάσεις, 5 σεμινάρια-εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και κουκλοπαίκτες, 20 εργαστήρια στα σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) και 25 νέους δημιουργούς και ομάδες από το χώρο του κουκλοθέατρου και του σωματικού θεάτρου από όλες τις γωνίες της Ελλάδας.

Η διοργάνωση άνοιξε με «το Όνειρο της Τζοκόντα» της ομάδας Anima Theatre, μια παράσταση υψηλής αισθητικής από τη Μασσαλία ενώ η επίσημη έναρξη έγινε υπό τους ήχους της αργεντίνικης μουσικής στον ''Ελεύθερο Κύβο'', την παράσταση του Αργεντίνικου και Ιταλικού θιάσου Dromosofistas. Η τελετή λήξης σφραγίστηκε από το έργο της Robin Frohardt «Pigeoning», μια παράσταση από τη Ν. Υόρκη, που εκπροσωπεί την πιο σύγχρονη τάση στην τέχνη του κουκλοθεάτρου, παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε η 6η Συνάντηση Νέων Ελλήνων Κουκλοπαικτών και Ηθοποιών/Καλλιτεχνών Σωματικού Θεάτρου , σε συνεργασία με το Ελληνικό παράρτημα της UNIMA και το Φεστιβάλ “Σώματα και αντικείμενα σε κίνηση”. Διακρίσεις σ’ αυτή τη συνάντηση κέρδισαν ο Κώστας Ζαϊμάκης, με το έργο «Ερωτόκριτος», η Ειρήνη Λάλου, με το έργο «Βιολέτα», ο θίασος «Ο τρελός του βασιλιά», με το έργο «Red + Black», από την Αθήνα, ο θίασος «Τραμπάλα» από την Κρήτη με το έργο ''Σιγά το πράγμα'' , ο θίασος «Gipsy Moth» από τα Γιαννιτσά, με το έργο «Το γύρο της μπουγάδας σε 20 λεπτά». Μάλιστα, η ομάδα κουκλοθεάτρου των Γιαννιτσών εντάχθηκε σε μια διεθνή συμπαραγωγή μαζί με ομάδες από την Δανία, τη Γερμανία και την Ισπανία που θα δουλέψουν σε ένα κοινό πρόγραμμα residence και θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους στην επόμενη διοργάνωση του Φεστιβάλ

Στους στόχους του φετινού φεστιβάλ ήταν η ακόμα μεγαλύτερη σύνδεση του με την κοινωνία και την εκπαίδευση. Σ’ αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε η 7η Συνάντηση για το Κοινωνικό Θέατρο σε συνεργασία με ξένα Ινστιτούτα στη Θεσσαλονίκη, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς. Φέτος, η συνάντηση είχε ως θέμα την «Ειρήνη» και περιελάμβανε τέσσερις σημαντικές δράσεις: το 7ο Εργαστήριο Κοινωνικού Θεάτρου, Εργαστήρια στα Γυμνάσια και Λύκεια του Κιλκίς, την 7η Ημερίδα για το Κοινωνικό Θέατρο και το πρώτο σεμινάριο/εργαστήριο «ο Κλόουν Γιατρός». Είναι σημαντικό ότι τα εργαστήρια των Κλόουν-Γιατρών θα συνεχιστούν με την υποστήριξη της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης των ΑΧΕΠΑΝΣ (Οι θυγατέρες της Πηνελόπης), του Ιταλικού Ινστιτούτου και του Ινστιτούτου Γκαίτε. Επίσης πολύ σημαντική είναι η συνεργασία που συμφωνήθηκε, ως αποτέλεσμα της στρογγυλής τραπέζης που έγινε στις 14/10 με θέμα «κουκλοθέατρο &εκπαίδευση», ανάμεσα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Κιλκίς και το Φεστιβάλ. Το κουκλοθέατρο θα μπεί μέσα στις σχολικές αίθουσες και οι δάσκαλοι με τους μαθητές τους θα ετοιμάσουν παραστάσεις με θέμα τα συναισθήματα στην σχολική καθημερινότητα.

Το επόμενο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας, το 17ο, θα πραγματοποιηθεί σε λίγους μόνο μήνες, από τις 13 έως τις 26 Μαϊου.