Έρευνα, με αντικείμενο την οικονομική κατάσταση του Χασδάι Καπόν, αντιδημάρχου Οικονομικών και Ανάπτυξης του δήμου Θεσσαλονίκης, με εντολή εισαγγελέα, θα διενεργήσει ο ΣΔΟΕ.


Ο εισαγγελέας ζητά να διαπιστωθεί αν ο αντιδήμαρχος διέπραξε τα αδικήματα της απάτης εις βάρος τράπεζας που εδρεύει στην Ελλάδα ιδιαίτερα μεγάλων ποσών, συνέργεια στην απάτη, κοινή απιστία εις βάρος τράπεζας, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες(ξέπλημα μαύρου χρήματος), αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος. Στο πλαίσιο αυτό θα ακολουθήσει άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

Ο Χασδάι Καπόν φέρεται ως δανειολήπτης, την ίδια στιγμή που ήταν και στέλεχος της τράπεζας. Σύμφωνα με την εις βάρος του καταγγελία, που ερευνάται, εκταμίευσε 13,2 εκατ. ευρώ για την κάλυψη προσωπικών του αναγκών, ενώ στη συνέχεια η «Proton Τράπεζα Α.Ε.» κατήγγειλε τη δανειακή σύμβαση, υποβάλλοντας παράλληλα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων.

Την έρευνα διέταξε ο εισαγγελέας Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος, στην Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ. Έτσι, ο ΣΔΟΕ καλείται να διερευνήσει αν ο κ. Καπόν πήρε νόμιμα το παραπάνω δάνειο, την 8η Ιουλίου 2011, κι αν προκύπτουν ευθύνες γι’ αυτούς που του το έδωσαν (μέλη Δ.Σ. και όσοι υπέγραψαν τη σύμβαση).

Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων τής υπό εκκαθάριση Proton Bank κατά του Χασδάι Καπόν αναφέρεται ότι: Για τη λήψη του εν λόγω δανείου, ο δανειζόμενος παρείχε ως ενέχυρο 36.521 μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, 500.000 ευρώ που τηρούσε σε λογαριασμό προθεσμιακής κατάθεσης στην Proton, το 20% μετοχών της εταιρείας του. Υποθήκευσε ποσοστό 26%, επί οικοπέδου 1.575 τ.μ., που του ανήκει.

Στις 19 Ιουνίου 2013, η τράπεζα κατήγγειλε τη σύμβαση υποστηρίζοντας ότι ο δανειζόμενος δεν παρείχε το ποσοστό της εταιρείας του, η αξία των μετοχών μειώθηκε (μετά το reverse split της 11ης.6.2013), ο προθεσμιακός λογαριασμός είχε υπόλοιπο 377.324 ευρώ, την ημέρα της καταγγελίας, και η αξία του οικοπέδου μειώθηκε σχεδόν στο μισό. Σήμερα η συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την τράπεζα ανέρχεται σε 14,5 εκατ.ευρώ.

Και μεγαλοεπιχειρηματίας στην ίδια υπόθεση;

Στην καταγγελία αφήνονται υπόνοιες και για άλλα δάνεια που δόθηκαν από την Proton Bank. Έτσι, ο εισαγγελέας φέρεται διατεθειμένος να διερευνήσει όλες τις δανειακές συμβάσεις (με εκταμίευση μεγάλων χρηματικών ποσών), που υπογράφηκαν την επίδικη χρονική περίοδο, εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Οι πληροφορίες θέλουν γνωστό επιχειρηματία με δραστηριότητες και στη Θεσσαλονίκη και εκτός Ελλάδος να είναι άλλος ένας που πήρε δάνειο από την Τράπεζα την ίδια περίοδο. Αυτό, όμως, είναι υπό έλεγχο.

Στις 9 Οκτωβρίου 2011, η «Proton Τράπεζα Α.Ε.» τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση με απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος.

Η απάντηση του Καπόν
Με αφορμή τα δημοσιεύματα για την εισαγγελική έρευνα, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ανάπτυξης, Χασδάι Καπόν, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το σύνολο των περιουσιακών μου στοιχείων και λογαριασμών, καθώς και όλης της οικογένειάς μου, είναι στη διάθεση των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, τις οποίες και θα διευκολύνω με κάθε τρόπο. Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται».