kizderveniotes_thrakis_2012Την υπόσχεση να μην ξεχάσουν τις ρίζες τους, αλλά να διατηρήσουν άσβεστη τη μνήμη της ιδιαίτερης πατρίδας τους, εκατοντάδες Κιζδερβενιώτες απ’ όλη την Ελλάδα, έδωσαν το παρόν στην 5η Πανελλήνια Συνάντηση Κιζδερβενιωτών, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014 στο Νικομηδινό Θεσσαλονίκης.

Από το πρωί, στο γραφικό χωριό του δήμου Βόλβης, έφθασαν λεωφορεία από πολλές περιοχές όλης της Ελλάδας, όπου «ρίζωσαν» οι ξεριζωμένοι κάτοικοι από το Κίζδερβεντ της Βιθυνίας, πριν από περίπου έναν αιώνα. Καλλιθέα Ροδόπης, Κομοτηνή, Όλβιο Ξάνθης, Φωτολίβος Δράμας, Γερακώνα, Πολύπετρο, Ρύζια και Βαλτοτόπι Κιλκίς, Κρύα Βρύση Πέλλας, Νεα Τρίγλια Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκη, αλλά και Αθήνα, είναι ορισμένες από τις περιοχές που «εκπροσωπήθηκαν» στη συνάντηση.
Μετά από την καθιερωμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Νικομηδινού άρχισαν με επιμνημόσυνη δέηση, οι επίσημες εκδηλώσεις που οργάνωσε ως «οικοδεσπότης» ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νικομηδινού, υπό την αιγίδα του Εκπολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου Μικρασιατών - Κιζδερβενιωτών «Το Κίζδερβεντ». Ακολούθησε ομιλία με τον πανηγυρικό της ημέρας, από την εκπαιδευτικό Στέλλα Κοντοπούλου, ενώ στις 11.00 σε μια συγκινητική στιγμή, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, μικρασιατικών συλλόγων και συλλόγων Κιζδερβενιωτών, καθώς και μαθητές σχολείων της περιοχής, μαζί με επίσημους, κατέθεσαν στεφάνια υπέρ των αγωνιστών του Κίζδερβεντ, στο Μνημείο Ηρώων του Νικομηδινού.
Φύτεψαν έναν πλάτανο για “να ριζώσουν”
Έπειτα όλοι οι προσκεκλημένοι είχαν τη δυνατότητα να γευθούν τοπικές νοστιμιές και εδέσματα που έλκουν την καταγωγή τους στη Μικρά Ασία, φτιαγμένα με τέχνη από τις γυναίκες του Νικομηδινού.
Το μεσημέρι ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας και ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Θόδωρος Καράογλου, μαζί με τον πατέρα Δημήτριο Κουκουλεκίδη, φύτεψαν συμβολικά ένα πλάτανο στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου, σε μια συμβολική κίνηση που επαναλαμβάνεται σε κάθε πανελλήνια συνάντηση Κιζδερβενιωτών, η οποία διεξάγεται ετησίως σε διαφορετική περιοχή.
Πριν από το παραδοσιακό γλέντι σε ειδική τελετή τιμήθηκαν ο Σωτήρης Κασίμης, αυτοδίδακτος μουσικός, ο οποίος διαδίδει με το ούτι και το τραγούδι την παραδοσιακή κιζδερβενιώτικη μουσική, ο Κυριάκος Πετράς, κορυφαίος λαϊκός βιολιστής σε πανελλαδικό επίπεδο και ο Νικόλαος Μουρτάδης, πρωτεργάτης της δημιουργίας του Εκπολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου Μικρασιατών - Κιζδερβενιωτών «Το Κίζδερβεντ».
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με παραδοσιακό μικρασιάτικο γλέντι, όπου μαζί με τους δυο τιμώμενους μουσικούς έπαιξε και το μουσικό συγκρότημα «Εν Χορδαίς», ενώ το γυναικείο τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Νικομηδινού χόρεψε χορούς από Μακεδονία και Μικρά Ασία και το παιδικό τμήμα χορούς απ’ όλη την Ελλάδα.
Λαογραφική Έκθεση με μνήμες
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η Λαογραφική Έκθεση που στήθηκε σε αίθουσα του πρώην δημοτικού σχολείου Νικομηδινού, η οποία θα εξακολουθήσει και τις επόμενες ημέρες να είναι ανοικτή κατά τις απογευματινές ώρες.
Εκτίθενται σημαντικά ιστορικά κειμήλια από το Κίζδερβεντ, όπως –μεταξύ άλλων- πιστοποιητικά γέννησης και άλλα έγγραφα (ακόμα και ένα φύλλο πορείας του 1913), καθώς και φωτογραφίες του χωριού από το 1917. Σε μια άλλη γωνιά της έκθεσης ο επισκέπτης μπορεί να δει αντικείμενα της καθημερινότητας από εκείνες τις εποχές, όπως λάμπες, υφαντά, νυφιάτικες μαντίλες, κόσλα (εσωτερική γυναικεία πουκαμίσα και άλλα είδη οικιακής χρήσης (γραμμόφωνο, ραδιόφωνο), ενώ αλλού δεσπόζουν τα εργαλεία γεωργικής χρήσης, όπως δρεπάνια, βοϊδοζυγοί κ.ά..

Η φωτογραφία είναι από την εκδήλωση του 2012, στην Καλλιθέα Ροδόπης