«Εκπαίδευση αλλοδαπών: Το όραμα που έγινε πράξη» είναι ο τίτλος της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20.09, 10:00-16:00, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ, στο πλαίσιο της Πράξης «Εκπαίδευση Αλλοδαπών και Παλιννοστούντων Μαθητών».


Η εκδήλωση αποσκοπεί στον απολογισμό των ενεργειών οι οποίες σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από τις δράσεις της Πράξης και στην παρουσίαση του έργου που έχει παραχθεί από στελέχη της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Παράλληλα, θα κατατεθούν προτάσεις για την προοπτική των δράσεων και ιδέες για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν αυτές να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων δομών της εκπαίδευσης.

Η εκδήλωση θα διαρθρωθεί σε τρεις ενότητες. Στην πρώτη ενότητα επιστημονικά υπεύθυνοι των δράσεων θα παρουσιάσουν αποτελέσματα των παρεμβάσεών τους, ενώ στη δεύτερη ενότητα ο λόγος θα δοθεί στους συνεργάτες της Πράξης. Διευθυντές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων θα παρουσιάσουν δράσεις που υλοποιήθηκαν στη σχολική τους μονάδα παραθέτοντας παράλληλα οφέλη και βελτιώσεις από τη λειτουργία προγραμμάτων. Στην ίδια ενότητα ο λόγος θα δοθεί στους μαθητές, οι οποίοι μέσα από επεξεργασμένο βίντεο θα παρουσιάσουν μέρος της δουλειάς τους.

Στην τελευταία ενότητα θα επιχειρηθεί να διαφανεί η προοπτική συγκεκριμένων πρακτικών που προέκυψαν από την υλοποίηση των δράσεων και πώς αυτές θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων δομών της εκπαίδευσης. Στην ίδια ενότητα εκπρόσωποι από το υπουργείο θα παραθέσουν τη δική τους οπτική για τη λειτουργία διαπολιτισμικών προγραμμάτων δίνοντας παράλληλα το στίγμα για τις μελλοντικές ενέργειές τους στον τομέα αυτό.

Η ημερίδα θα μεταδοθεί, μέσω live streaming, στην ιστοσελίδα www.diapolis.auth.gr