Μικρή βελτίωση κατέγραψε τον Αύγουστο ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500), με αποτέλεσμα να ανακοπεί η καθοδική πορεία του, η οποία σημειώνεται τους τελευταίους μήνες.


Ο NGBI 500 τον φετινό Αύγουστο έφτασε στο -12, έναντι -14 τον Ιούλιο, -10 τον Ιούνιο, -9 τον Μάιο και -32 τον Αύγουστο του 2013.

Η τάση ενίσχυσης του δείκτη τον Αύγουστο είναι πιθανότατα απόρροια των αυξημένων προσδοκιών για βελτίωση του οικονομικού κλίματος, λόγω της ανόδου του τουρισμού, η οποία επηρεάζει άμεσα ή και έμμεσα πολλές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, η άνοδος του δείκτη δεν είναι αξιοσημείωτη και προφανώς για τη διαμόρφωση του παίζει ρόλο και η "ψυχρολουσία" των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων (κυρίως των  τελευταίων) με το ζήτημα των χρεώσεων του ΕΝΦΙΑ, που έγιναν γνωστές από την 1η Αυγούστου και έπειτα.

Ειδικότερα, τον προηγούμενο μήνα οι επιχειρήσεις έκριναν σε ποσοστό 22% ότι η κατάσταση τους είναι καλή, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 21% τον Ιούλιο του 2014.

Την ίδια στιγμή στο 35% διαμορφώνεται το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική, ενώ υποχωρεί στο 43%, έναντι 44% τον Ιούλιο το ποσοστό όσων λένε ότι είναι κακή.

Για το επόμενο εξάμηνο, αυξάνονται στο 22% οι επιχειρήσεις, που εκτιμούν ότι θα είναι καλύτερη η κατάσταση τους, έναντι ποσοστού 20% τον Ιούλιο.

Στασιμότητα προβλέπει το 54% (55% τον Ιούλιο) και επιδείνωση το 24%, έναντι 25% τον προηγούμενο μήνα.

Στο πεδίο της απασχόλησης, στο 5% διαμορφώνεται πλέον η τάση για προσλήψεις, έναντι 6% τον Ιούλιο του 2014.

Η πρόθεση απολύσεων διαμορφώνεται στο 6%, έναντι 7% τον Ιούλιο, ενώ η “μερίδα του λέοντος” των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα το 89%, επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.

Όσον αφορά στο ερώτημα για τον τζίρο της επιχείρησης, οι απαντήσεις τον φετινό Αύγουστο καταδεικνύουν αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων, που δηλώνουν πως παρουσίασε ανοδική πορεία (19%, έναντι 17% τον Ιούλιο).

Συρρίκνωση πωλήσεων αποτυπώνεται από το 30% (33% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό του Ιουλίου του 2014) των επιχειρήσεων, ενώ στασιμότητα αναφέρει το 51%, έναντι 50% τον προηγούμενο μήνα.

Οι μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις του δείκτη NGBI 500 διεξάγονται από την εταιρία δημοσκοπήσεων-ερευνών Interview σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2009 ανελλιπώς.

Η επόμενη μέτρηση για τον δείκτη του Σεπτεμβρίου 2014 θα ανακοινωθεί στις 6 Οκτωβρίου 2014.