«Το Όνειρο της Τζοκόντα», το έργο της ομάδας Αnima Τhéâtre, που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ελλάδα το 2012 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, έρχεται στη Θεσσαλονίκη για 4 παραστάσεις στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στις 5 και 6 Οκτωβρίου, αμέσως μετά τη συμμετοχή του στο 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κιλκίς.

 

Πρόκειται για μια παράσταση κουκλοθεάτρου που κινείται στα όρια μεταξύ θεάτρου και εικαστικών τεχνών. Βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία. Το 1911, ένας Ιταλός εργάτης στο Μουσείο του Λούβρου έκλεψε τον πίνακα της Μόνα Λίζα από το Λούβρο. Τον έβαλε σε μια βαλίτσα, μέσα σε ένα κόκκινο ύφασμα και τον έκρυψε κάτω από το κρεβάτι του. Δύο ολόκληρα χρόνια έμεινε κρυμμένη εκεί η μυστηριώδης Τζοκόντα. Τι έκανε μακριά από τα βλέμματα του κόσμου, τι σκεφτόταν, τι όνειρα έβλεπε; Μήπως βρέθηκε σαν την Αλίκη σε μια χώρα θαυμάτων, κατοικημένη από άλλους πίνακες;

Ο Γιώργος Καρακάντζας και η ομάδα Αnima Τhéâtre υπογράφουν μια παράσταση που φέρνει τα παιδιά σε επαφή με μερικά από τα αριστουργήματα της σύγχρονης τέχνης. Οι πίνακες γίνονται τοπία και χαρακτήρες που ζωντανεύουν και οδηγούν τη Τζοκόντα σε ένα μαγικό ταξίδι στην ιστορία της Τέχνης, ένα ταξίδι για μικρούς και μεγάλους θεατές. Στη Γαλλία το έργο αγαπήθηκε πολύ από κοινό και ειδικούς. Παρουσιάστηκε σε περισσότερες από 200 παραστάσεις, συμμετείχε στο Φεστιβάλ της Αβινιόν αλλά και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Charleville λ υ Φεστιβσσαλία, είναι επίσης y sth Gall;ia-Mezieres, που θεωρείται το σημαντικότερο φεστιβάλ στον κόσμο σ΄αυτήν την κατηγορία.

Με όχημα τη μαριονέττα, η ομάδα Anima έχει ως στόχο τον σύγχρονο καλλιτεχνικό πειραματισμό που συνδέει την καινοτομία με την παράδοση. Δημιουργήθηκε το 2005 στη Μασσαλία από την Claire Latarget και τον Γιώργο Καρακάντζα. Ο Γιώργος Καρακάντζας γεννημένος στην Καβάλα, σπούδασε στη Θεατρική Ακαδημία της Πράγας και στην Εθνική Σχολή Μαριονέττας της Σαρλβίλ-Μεζιέρ στη Γαλλία. Μόνιμα εγκατεστημένος στη Μασσαλία, είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Μικρών Έργων Marche Noir des petites Utopies.

Η ταυτότητα της παράστασης

Δραματουργία: Γιώργος Καρακάντζας
Σκηνοθεσία: Gilles Debenat
Ερμηνεύουν: Γιώργος Καρακάντζας, Virginie Gaillard
Μουσική σύνθεση: Stephane Chapouto