koth_METRO STASH PANEPISTHMIO_02.jpg
Μπορεί το μετρό να… αναμένεται, στον υπό κατασκευήν σταθμό “Πανεπιστήμια”, του μετρό της Θεσσαλονίκης, όμως, ο πολιτισμός… έφθασε.

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, που μας έχει συνηθίσει να δίνει συναυλίες σε πρωτότυπα μέρη (έχει δώσει συναυλίες από… νοσοκομεία, ως το αίθριο του δημαρχείο), επέλεξε, αυτήν τη φορά, έναν υπό κατασκευήν σταθμό του μετρό της Θεσσαλονίκης.
Ο σταθμός “Πανεπιστήμια”, που επιλέχθηκε, είναι ο πιο… βαθύς του μετρό: Θα εκτείνεται, όταν ολοκληρωθεί, σε τέσσερα επίπεδα (από το τελευταίο θα περνούν οι συρμοί) και θα έχει τρεις  εισόδους: Μία προς το ΑΠΘ, μία προς το ΠΑΜΑΚ και μία προς το κέντρο της πόλης.
Μέσα σε αυτόν το σταθμό ακούσαμε την Εισαγωγή από την όπερα Ντον Τζοβάννι και την Εισαγωγή από την όπερα Οι Γάμοι του Φίγκαρο του Wolfgang Amadeus Mozart και το IV μέρος από τη Συμφωνία αρ. 9 του Antonín Dvořák, γνωστή και ως Συμφωνία του Νέου Κόσμου. Κι ήταν, πράγματι, ένας νέος κόσμος, αφού το περιβάλλον δεν είχε σχέση με άλλους συναυλιακούς χώρους, ακόμη και για την ΚΟΘ, που έχει επιλέξει αίθρια, κήπους και αίθουσες ιδιαίτερα πρωτότυπες.
Εκατό ήταν οι τυχεροί που φόρεσαν μπλε πλαστικά προστατευτικά κράνη και κατέβηκαν στο πρώτο επίπεδο για τη συναυλία. Η ακουστική του χώρου ήταν… διαφορετική, αλλά η ΚΟΘ είναι μια ορχήστρα που δε σταματά μπροστά στις προκλήσεις. Ακόμη και ροκ έχει ερμηνεύσει, με τον Ίαν Γκίλαν. Στο… μετρό θα σκάλωνε;
koth_METRO STASH PANEPISTHMIO_01.jpg
«Υποδομές και Πολιτισμός μπορούν να βαδίζουν μαζί. Άλλωστε, ο Πολιτισμός χρειάζεται Υποδομές για να αναδειχθεί, ενώ κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων με αφορμή και ως συνέπεια της κατασκευής των μεγάλων έργων, ήρθαν στο φως χιλιάδες αρχαιολογικά ευρήματα σε  όλη την Ελλάδα. Ειδικά για το Μετρό Θεσσαλονίκης, η δαπάνη για τις αρχαιολογικές εργασίες στο τέλος θα ξεπεράσει τα 135 εκατομμύρια ευρώ.Πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια, θα έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε μία ανάλογη συναυλία στο σταθμό "Βενιζέλου" που θα έχει τα χαρακτηριστικά σταθμού - μουσείο», δήλωσε μετά τη συναυλία ό γενικός γραμματέας δημοσίων έργων, Στρ. Σιμόπουλος.
Στη σύντομη ομιλία του, ο γ.γ. Δημοσίων Έργων επέμεινε πως το 2018 το έργο του μετρό θα παραδοθεί. Ας το ελπίσουμε, για να θυμόμαστε τη συναυλία αυτή με ευχάριστα συναισθήματα κι όχι όπως θυμούνται, οι επιζήσαντες του Τιτανικού, τη συναυλία στο κατάστρωμα των επισήμων…