Ενώ τις τελευταίες εβδομάδες οι κυβερνητικές δυνάμεις σφυροκοπούσαν το Ντονέτσκ, φέρνοντας σε δεινή θέση τους αυτονομιστές η κατάσταση αυτή άλλαξε και πλέον τα Ουκρανικά στρατεύματα έχουν περικυκλωθεί, αφού υπάρχουν υπόνοιες για εισβολή ρωσικών δυνάμεων. Διαψεύδει η Μόσχα.>>>

Σε τραγική κατάσταση έχουν περιέλθει οι ουκρανικές δυνάμεις, που επιχειρούν στην περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας, αφού αρκετές μονάδες έχουν περικυκλωθεί από δυνάμεις των αυτονομιστών, ιδιαίτερα ενισχυμένες τις τελευταίες μέρες.
Οι Ουκρανοί στρατιώτες εμφανίζονται καταβεβλημένοι και υποσιτισμένοι, αφού έχουν αποκοπεί από τον ανεφοδιασμό τους.
Μάλιστα το Κίεβο καταγγέλλει ρωσική εισβολή με τον πρωθυπουργό Γιατσενιούκ να αναφέρει χαρακτηριστικά πως η Ουκρανία μπορούσε να επιβληθεί στους "αυτονομιστές- τρομοκράτες", αλλά μια αναμέτρηση με τη Ρωσία θα ήταν καταστροφική.
Από την πλευρά του Ο Ρώσος Πρόεδρος κάλεσε τους αυτονομιστές να δημιουργήσουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για να μπορέσουν οι ουκρανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν ειρηνικά.
"Καλώ τις δυνάμεις της πολιτοφυλακής να ανοίξουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τα περικυκλωμένα ουκρανικά στρατεύματα προκειμένου να μην υπάρξουν άσκοπα θύματα και να τους επιτραπεί να εγκαταλείψουν το πεδίο της μάχης χωρίς εμπόδιο, για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους και για την παροχή επείγουσας ιατρικής βοήθειας σε όσους έχουν τραυματιστεί ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης".
Ταυτόχρονα ανέφερε πως θα συνεχίσει να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους της ανατολικής Ουκρανίας, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την πρώτη αυτοκινητοπομπή η οποία μετέφερε ρωσική ανθρωπιστική βοήθειας στα ανατολικά της Ουκρανίας και στη συνέχεια επέστρεψε στη Ρωσία.
Οι αυτονομιστές από την πλευρά τους συμφώνησαν με τον κ. Πούτιν και θα παράσχουν τον ανθρωπιστικό διάδρομο στις Ουκρανικές δυνάμεις, ωστόσο οι τελευταίες από την πλευρά τους θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα βαρέα τεθωρακισμένα οχήματα και τα πυρομαχικά τους.

Πρόσθετες κυρώσεις ετοιμάζει η Δύση

"Είναι ολοφάνερο για ολόκληρο τον κόσμο" ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που ανακοίνωσε επίσης ότι θα υποδεχθεί τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο τον επόμενο μήνα στο Λευκό Οίκο.
"Η ρωσική παρείσφρηση που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία δε μπορεί παρά να προκαλέσει" την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας προσέθεσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.
Σε τηλεφωνική του συνομιλία με την Καγκελάριο Μέρκελ το βράδυ της Πέμπτης συμφωνήθηκε πως είναι αναγκαίες νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία.
"Υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την άφιξη νέων ρωσικών στρατευμάτων και ρωσικού στρατιωτικού υλικού στην ανατολική Ουκρανία" ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Σέιμπερτ προσθέτοντας ότι "η καγκελάριος και ο πρόεδρος συμφωνούν ότι μια τέτοια συμπεριφορά δεν μπορεί να παραμείνει χωρίς συνέπειες".
Η Άγκελα Μέρκελ "επιβεβαίωσε" επίσης προς τον πρόεδρο Ομπάμα ότι η ουκρανική κρίση θα βρεθεί στη ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες το προσεχές Σάββατο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας. Η καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για μια "διπλωματική λύση" στη σύγκρουση, χωρίς να προσδιορίζει όμως το περίγραμμα, όπως είπε ο Σέιμπερτ .