Αναβλήθηκε η συζήτηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στο Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής, όπως ζήτησε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου.


«Λόγω εκτάκτου κωλύματός μου, παρακαλώ να αναβληθεί η συζήτηση των ανωτέρων σχεδίων νόμων (σ.σ. αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και κύρωση της Συμφωνίας για την Ίδρυση Διεθνούς Ακαδημίας κατά της Διαφθοράς ως Διεθνούς Οργανισμού) και να προσδιορισθεί νέα συζήτηση το συντομότερο δυνατόν, και αν είναι εφικτό, τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου», αναφέρει στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου, αναδιατυπωμένο προκειμένου να καλύψει ενστάσεις που είχε διατυπώσει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, είχε δρομολογηθεί να συζητηθεί στο Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη.

 Προχθές, ωστόσο, 38 βουλευτές της ΝΔ με επιστολή τους ζητούσαν να προστεθεί στο νομοσχέδιο διάταξη που να ποινικοποιεί την αμφισβήτηση της «Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής (Ποντίων, Μικρασιατών, Αρμενίων, Ασσυρίων)», και σε άλλη διατύπωσή τους, της «Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης», κατά τα πρότυπα της ποινικοποίησης της άρνησης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, στην οποία προβαίνει το νομοσχέδιο.

Εξάλλου, σε σημερινή τους ανακοίνωση, εννέα ανεξάρτητοι βουλευτές (Γιαταγάνα, Καπερνάρος, Κασαπίδης, Μουτσινάς, Μπόλαρης, Νικολόπουλος, Νταβρής και Σταυρογιάννης), στηλιτεύουν την απουσία αναφοράς στις «γενοκτονίες των Ποντίων, των Αρμενίων και των Ελλήνων της Μ. Ασίας» χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «κατάπτυστη και αντεθνική υπαγόρευση από τους γνωστούς-άγνωστους υποβολείς».

Αντιδράσεις κομμάτων

Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η αναβολή της συζήτησης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου και οι δηλώσεις του Τ. Μπαλτάκου.

«Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως το πιο παγωμένο (για να μην πω κατεψυγμένο) και αποσυρμένο νομοσχέδιο όλων των τελευταίων χρόνων», δήλωσε η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασιλική Κατριβάνου, η οποία επανέλαβε τη θέση του Τμήματος Δικαιωμάτων του κόμματος ότι «η θέσπιση αντιρατσιστικής νομοθεσίας ήταν ένα βήμα απαραίτητο (παρά τα σοβαρά προβλήματα, ελλείψεις και αδυναμίες του συγκεκριμένου νομοσχεδίου), καθώς θα έδινε ένα μήνυμα στην κοινωνία: ότι η πολιτεία θεωρεί προτεραιότητα την αντιμετώπιση του ρατσισμού».

«Η νέα μετάθεση της ημερομηνίας κατάθεσης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή προδίδει τις έντονες προσπάθειες που καταβάλλουν συντηρητικοί θύλακες στο εσωτερικό της ΝΔ, να αποτρέψουν την ψήφιση μιας σύγχρονης αντιρατσιστικής νομοθεσίας», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.