seismos_chalkidiki_skioni_5_20140822_02Την εκτίμηση ότι η δόνηση των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε σήμερα, στις 7.27 το πρωί, στα ανοικτά της Καλάνδρας, είναι ο κύριος σεισμός, εκφράζουν οι σεισμολόγοι.

 

«Δεν έχουμε ενδείξεις για επερχόμενο σεισμό» δήλωσε, χαρακτηριστικά, πριν λίγο, στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΡΙΤ, ο επίτιμος καθηγητής σεισμολογίας, Βασίλης Παπαζάχος. Πρόσθεσε ότι «κύριοι σεισμοί, με μεγέθη γύρω στα 5 Ρίχτερ είναι φαινόμενο σύνηθες για την Ελλάδα» και, ειδικά για τη συγκεκριμένη περιοχή, πως δεν δίνει ισχυρούς σεισμούς, καθώς ο πλέον ισχυρός καταγράφηκε το 1923. Υπογράμμισε την εκτίμηση ότι ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος.

Στην περιοχή έχουν καταγραφεί έξι σεισμοί άνω των 2,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο… χορός των Ρίχτερ άρχισε στις 7.23 το πρωί, όταν καταγράφηκε η πρώτη δόνηση, μεγέθους 4,2 βαθμών. Ακολούθησε, στις 7.27 η δόνηση των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κι από εκεί κι έπειτα είχαμε: 3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ στις 7.33, 3,5 βαθμούς στις 10.19 και 2,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ στις 16.30.

Όσοι παραθερίζουν στη Χαλκιδική ένιωσαν και τις δύο πρωινές δονήσεις. “Νιώσαμε το δυνατό κούνημα κι ακούσαμε τη βοή. Όλοι ξύπνησαν”, κατέθεσε τη μαρτυρία του, στην ιστοσελίδα του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου ένας παραθεριστής από το κάμπινγκ της Καλάνδρας. Άλλος παραθεριστής, που δήλωσε ότι διαμένει στο δεύτερο όροφο ξενοδοχείου στο Πευκοχώρι, είπε πως “ένιωσα το κρεβάτι να κουνιέται, πέρα δώθε. Ξυπνήσαμε όλοι στο ξενοδοχείο”. Μάρτυρας από την Κρυοπηγή πρόσθεσε πως “στη δεύτερη δόνηση προηγήθηκε η βοή κι ακολούθησε το κούνημα”, ενώ άλλος υπογράμμιζε χαρακτηριστικά πως “ξύπνησε όλη η Χαλκιδική”…

Υπήρχαν, πάντως και οι άλλοι: «Χαμπάρι δεν πήρα. Διάβαζα την εφημερίδα μου και δεν κατάλαβα τίποτα», έγραψε στην Ιστοσελίδα κάτοικος Θεσσαλονίκης, από την περιοχή Κρυονερίου…