souroti_symposio_marmaroglyptikis_20140804_01.JPG
Περίπου 1600 τόνους μαρμάρου σμίλευσαν 26 γλύπτες και δημιούργησαν 500 γλυπτά, κατά τη διάρκεια του 1ου Διεθνούς Συμποσίου Μαρμαρογλυπτικής (Greek Marble Initiative- Ελληνική Πρωτοβουλία Μαρμάρου) που διεξήχθη πέρσι στις εγκαταστάσεις του Myrό Antiques House στην Σουρωτή Θεσσαλονίκης.

Ανάμεσά τους, ένας 22χρονος μηχανικός αυτοκίνητου που αποδείχθηκε ταλέντο στη γλυπτική.

Το 1ο διεθνές συμπόσιο άφησε, πίσω του και ένα χωριό γλυπτών στα «σπάργανα»!

Πλέον, ήρθε η ώρα για τη δεύτερη διοργάνωση.

Το 2ο Διεθνές Συμπόσιο γλυπτικής έχει ήδη ξεκινήσει από τον Ιούνιο και 10 γλύπτες, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται ονόματα διεθνούς κύρους στον χώρο της σύγχρονης γλυπτικής σε μάρμαρο, όπως ο Edward Fleming, ο Giorgie Cpajak και o Kamen Tanev έχουν ξεκινήσει να σμιλεύουν νέα έργα.

Ενδεικτικό της επιτυχίας που είχε η πρώτη διοργάνωση είναι ότι όλα τα γλυπτά που δημιουργήθηκαν- 110 μνημειακά έργα και περίπου 400 μικρά γλυπτά- έχουν διοχετευθεί στη ρωσική αγορά ενώ το συμπόσιο αποτέλεσε το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα συμπόσια

σύγχρονη γλυπτικής σε μάρμαρο παγκοσμίως.

Ένα ακατέργαστο ταλέντο

Από την Greek Marble Initiative «ξεπήδησε» και ένα ακατέργαστο ταλέντο, ο 22χρονος Γιώργος Σπυριδόνοβ ο οποίος επειδή κατοικεί στον ΄Αγιο Αντώνιο, ένα χωριό δίπλα στη Σουρωτή, κλήθηκε να δουλέψει ως σιδεράς, βοηθώντας τους γλύπτες στο έργο τους. Αν και πρώτη φορά ήρθε σε επαφή με τη γλυπτική (σπουδάζει μηχανικός αυτοκινήτων), γοητεύθηκε και ως μαθητής πλέον, δίπλα σε καταξιωμένους καλλιτέχνες, άρχισε να δημιουργεί τα δικά του έργα τα οποία δείχνουν ότι ένα νέο ταλέντο έχει ανακαλυφθεί.

Το «χωριό των γλυπτών»

souroti_symposio_marmaroglyptikis_20140804_02.JPG
Στόχος του ιδρυτή του Myrό Antiques House Σταύρου Μυρωνίδη είναι η περιοχή να γίνει ένας πόλος έλξης για τους γλύπτες παγκοσμίως και ένας χώρος όπου θα μπορούν να δημιουργούν, συμβάλλοντας και στην οικονομική ανάπτυξη των γύρω χωριών. Στην κατεύθυνση αυτή, παραχώρησε δωρεάν μια έκταση σε 7 γλύπτες προκειμένου αυτοί να χτίσουν τα δικά τους σπίτια και να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός «χωριού των γλυπτών». Ηδη, έχουν κατατεθεί οι σχετικές άδειες για ανοικοδόμηση και οι διαδικασίες προχωρούν με γοργό ρυθμό.

Σχετικά με την Greek Marble Initiative

souroti_symposio_marmaroglyptikis_20140804_03.JPG
Η Greek Marble Initiative (Ελληνική Πρωτοβουλία Μαρμάρου) είναι μία πλατφόρμα διασύνδεσης γλυπτών που έχει στόχο την προαγωγή της σύγχρονης γλυπτικής σε μάρμαρο, την προβολή σύγχρονων Ελλήνων γλυπτών στο εξωτερικό. Η πλατφόρμα διοργανώνει όλο τον χρόνο εκθέσεις, συμπόσια, και events, ενώ συνδέεται με έλληνες και ξένους γλύπτες το έργο των οποίων διαχειρίζεται και προβάλλει συστηματικά.

Δείτε όλα τα γλυπτά που παρήχθησαν στην σελίδα http://www.myrocollections.gr/categories/sculpture και παρακολουθήστε ένα ενημερωτικό video http://vimeo.com/85829291.