OLYMPUS DIGITAL CAMERA         «Πράσινο φως» για να δοθούν αποζημιώσεις σε συγγενείς θυμάτων που επέβαιναν στο Γιάκοβλεφ 42 που κατέπεσε στα Πιέρια όρη, στις 17 Δεκεμβρίου 1997, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 74 άνθρωποι, επιβάτες και πλήρωμα (οι 42 ήταν Έλληνες) άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

Το αεροσκάφος των αερογραμμών "Aerosvit" ερχόταν, από την Οδησσό της Ουκρανίας, στη Θεσσαλονίκη, όταν έχασε την επαφή με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου «Μακεδονία» ευρισκόμενο σε μικρή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη και, κατά τη διαδικασία της δεύτερης προσπάθειας για προσέγγιση, ο πιλότος έχασε τον προσανατολισμό του και συνετρίβη στη δύσβατη δασική περιοχή Ντίτσιος των Πιερίων, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων.

Ορισμένοι από τους συγγενείς των θυμάτων προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη ζητώντας αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο ως χρηματική ικανοποίηση για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν από τον θάνατο των συγγενών τους.

Για ορισμένους από τους συγγενείς η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε οριστικά και αμετάκλητα, 17 χρόνια μετά από το περιστατικό, ότι δικαιούνται να λάβουν αποζημίωση. Ειδικότερα, για τους γονείς και τα δύο αδέλφια ενός από τους επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης επιδίκασε για ψυχική οδύνη χρηματική ικανοποίηση συνολικά 90.873 ευρώ. Στον πατέρα επιδικάστηκαν 21.306 ευρώ, στη μητέρα 35.980 ευρώ, στον έναν αδελφό 15.326 ευρώ και στον μικρότερο αδελφό 18.261 ευρώ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Δημόσιο άσκησε αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης στο ΣτΕ, παρά το γεγονός ότι το ποσό που έχει επιδικαστεί για κάθε έναν από τους συγγενείς δεν υπερβαίνει το όριο των 40.000 ευρώ, πάνω από το οποίο μπορεί να ασκηθεί το ένδικο μέσο της αναίρεσης.

Με άλλη απόφασή του, το ΣτΕ, επιδίκασε αποζημιώσεις σε κάποιους από τους συγγενείς των θυμάτων του ναυαγίου του πλοίου Σάμινα, που είχε πέσει στο σκόπελο “Πόρτες” της Πάρου, το Σεπτέμβριο του 2000.