Η παράσταση “Πέρσες”, σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Δούκα, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ ΙΙFUT, στα φαρσί, έρχεται στη Θερινή Αυλαία για μία μόνο παράσταση στις 9 Ιουλίου 2014, στις 21.30. Στη φετινή εκδοχή, έξι νέοι άντρες ηθοποιοί, 5 Έλληνες και ένας Ιρανός, υποδύονται όλους τους ρόλους στο επικό έργο του Αισχύλου, Πέρσες, στην ιστορική μετάφραση του Παναγιώτη Μουλλά.

Η Άτοσσα ερμηνεύεται από τον ηθοποιό Κώστα Μητρόπουλο, ο οποίος επωμίζεται και τον ρόλο του Ξέρξη. Στη θέση του φαντάσματος του Δαρείου ο Ιρανός ηθοποιός Αράς Χαμεντιάν αποδίδει το ρόλο του στα φαρσί.

Η τραγωδία «Πέρσες», το σπουδαιότερο αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου, θεωρείται η παλαιότερη σωζόμενη τραγωδία και είναι επίσης είναι η πρώτη που αντλεί τη θεματολογία της από ιστορικά γεγονότα και πραγματεύεται την οδύνη των Περσών όταν πληροφορούνται για τη συντριπτική ήττα.

Το μέγεθος της δύναμης που χρησιμοποίησε ο Ξέρξης για αυτή την εκστρατεία, καθώς και η ευφυής λύση που επινόησε προκειμένου να περάσει τα στενά του Ελλήσποντου το πολυπληθές στράτευμα, την προέλευση του οποίου παραθέτει με κάθε λεπτομέρεια ο χορός των γερόντων, μοιάζει τη μια στιγμή να τον κάνει υπερήφανο για την ελληνική νίκη, ενώ την άλλη να τον τρομάζει και να τον προβληματίζει. Ο Αισχύλος φαίνεται προβληματισμένος και επιφυλακτικός απέναντι σε ό,τι συνδέεται με την υπερβολή και την αλαζονεία, χαρακτηριστικά τόσο του Ξέρξη όσο και των ενεργειών του, καθώς γνωρίζει ότι η άτη παγιδεύει τον άνθρωπο και τον ωθεί στην τιμωρία.

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης:



ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Παναγιώτης Μουλλάς

Σκηνοθεσία: Βαρβάρα Δούκα

Δραματουργία: Τζωρτζίνα Κακουδάκη

Μουσική Επιμέλεια: Μάκης Φάρος

Σκηνογραφία- Κοστούμια: Αννα Μαχαιριανάκη

Φωτισμοί: Κυριάκος Ελευθεριάδης

Βοηθός Σκηνογράφου: Γεωργία Τοουλάκου

Φωτογραφίες: Αγγελική-Ειρήνη Μήτση , Ηλίας Φλωράκης

Αφίσα: Sugahtank Γιάννης Ρουμπάνης

Παίζουν: Κλεάνθης Βαρσαμούλης, Απόστολος Κουτσιανικούλης, Γιώργος Πέππας, Πέτρος Τσαπαλιάρης, Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, Αράς Χαμεντιάν

ΘΕΡΙΝΗ ΑΥΛΑΙΑ

Εγκαταστάσεις ΔΕΘ, πλησίον περιπτέρου 16

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

9 Ιουλίου 2014

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Τετάρτη, 21.30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Φοιτητικό-Ανέργων- ΑΜΕΑ: 5 Ευρώ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Θέατρο Αυλαία

Πλατεία ΧΑΝΘ (Πλευρά Τσιμισκή) τηλ.: 2310 237700