vouli_2_mesaio.jpg
Με τους εισηγητές των κομμάτων και σε υψηλούς τόνους, άνοιξε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» στο Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι αργά απόψε και θα ολοκληρωθεί αύριο με την ψήφισή του.

 

Η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε της νομοθετικής της πρωτοβουλίας, υποστηρίζοντας ότι είναι μια αναπτυξιακή μεταρρυθμιστική τομή προς όφελος της χώρας και των καταναλωτών, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση την κατηγόρησε για ξεπούλημα και διάλυση μιας από τις σημαντικότερες δημόσιες επιχειρήσεις.

Ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Σκρέκας, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι ελλείψει επιχειρημάτων και προτάσεων χρησιμοποιεί απαράδεκτους και αναληθείς ισχυρισμούς.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, υποστήριξε ότι «με αυτό το νομοσχέδιο η χώρα γυρίζει 64 χρόνια πίσω, όταν ακόμα δεν υπήρχε η ΔΕΗ» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διασπά, διαλύει και καταστρέφει την πιο σημαντική δημόσια επιχείρηση στον ενεργειακό τομέα της χώρας.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε η εισηγήτρια των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή, ενώ επιτέθηκε στους βουλευτές της συγκυβέρνησης, που στηρίζουν το ξεπούλημα της ΔΕΗ, όπως είπε.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Σαλτούρος, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο σηματοδοτεί την αρχή μιας μεταρρυθμιστικής τομής.

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος, ανέφερε ότι «η τροϊκανή κυβέρνηση, εκτελώντας εντολές των δανειστών της, υποθηκεύει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας».

«Βαθιά επιζήμιο για τη χώρα» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, επαναλαμβάνοντας το αίτημα του κόμματός της για την απόσυρσή του.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μίλησε «για μια άσφαιρη, άγονη και ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση».

«Καμιά χώρα ή κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να πουλήσει πολύτιμα εθνικά κοινωνικά αγαθά» υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Νίκος Σταυρογιάννης.