iera_moni_vatopediou_02.jpg
Απέρριψε, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, δυο αγωγές του δημοσίου, για την υπόθεση του Βατοπεδίου.

Τις αγωγές είχε ασκήσει το Ελληνικό Δημόσιο κατά της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου, τρίτων αγοραστών και τραπεζών, προς υλοποίηση απόφασης του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, προκειμένου το Δημόσιο να διεκδικήσει τις αξιώσεις που είχαν προκύψει από τη διαδικασία ανταλλαγής ακινήτων με την Ι.Μ. Βατοπεδίου, παρά το ότι ο προκάτοχός του υπουργός (ο Παπαθανασίου) αποδέχονταν Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία η πρόταση της Ιεράς Μονής ήταν συμφέρουσα για το ελληνικό δημόσιο.

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν τίθεται θέμα ακυρότητας των ανταλλαγών, οπότε και δεν επιστρέφονται τα ακίνητα που είχαν ανταλλαγεί έναντι παραλιμνίων εκτάσεων της Λίμνης Βιστωνίδας. Επίσης, έκρινε πως δεν

τίθεται θέμα κατά της Μονής ούτε για ηθική βλάβη.

Με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σάββας Αναστασιάδης, δήλωσε ότι «η σκευωρία κατέρρευσε, ο Καραμανλής δικαιώθηκε, η Πατρίδα όμως και ο λαός πλήρωσε και θα πληρώνει για πολλά χρόνια τις συνέπειες της σκευωρίας».

Ο κ. Αναστασιάδης, ως μέλος της εξεταστικής επιτροπής, το 2010, ήταν από τους λίγους που δημόσια υπεράσπιζαν την άποψη ότι, «το υποτιθέμενο σκάνδαλο Βατοπεδίου ήταν ένα κατασκεύασμα σκευωριών, συκοφαντιών και συμφερόντων, με μόνο στόχο και σκοπό να πλήξουν και να ρίξουν τον Κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του και τα κατάφεραν τότε», όπως υπογραμμίζει.

Η απόφαση ελήφθη στις 18 Ιουλίου 2014. Σήμερα, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, Δημήτρης Αναγνωστάκης και Θωμάς Ψύρρας, ζήτησαν, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ενημέρωση για το τι γίνεται με τις αγωγές του δημοσίου για την υποθεση. Όπως υπενθυμίζουν, όταν το δημόσιο αποφάσισε να καταθέσει αγωγές, ο τότε πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Αναστασόπουλος, είχε εκφράσει την άποψη ότι «η απόρριψη της συμβιβαστικής πρότασης της Μονής και η δικαστική διεκδίκηση θα ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα όσο και επικίνδυνη στην έκβασή της». Όπως φαίνεται από την εξέλιξη, ο κ. Αναστασόπουλος δικαιώθηκε…