stavloi_dimou_toumpa_01.png

Κόντρες αναμένονται στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, που είναι προγραμματισμένο να γίνει τη Δευτέρα, αφού ένα από τα θέματα είναι η ψήφιση της μετατροπής των πρώην Στάβλων του δήμου σε ξενώνα μεταναστών.

 

Οι παλιοί στάβλοι βρίσκονται μεταξύ των οδών Σιδηροκάστρου, Άνδρου, Μυκόνου και Αλονήσου, στην Τούμπα. Ως τώρα χρησιμοποιύνται ως χώροι αποθήκευσης ηλεκτρολογικου υλικού κι ως δομές κοινωνικής πολιτικής.

Πρόταση της διοίκησης του δήμου είναι να ενταχθούν στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων με τίτλο «Φιλοξενείο αιτούντων άσυλο και προσφύγων» κι ο δήμος έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία να το περάσει από το δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας.

Στη δημιουργία του ξενώνα αντιτίθενται οι κάτοικοι της περιοχής Παπάφη – Λαμπράκη – Κατσιμίδου – Σκύρου και της ευρύτερης περιοχής της Τούμπας. Κι αυτό επειδή, όπως υπογραμμίζουν, δεν είναι ρατσιστές, αλλά επειδή πιστεύουν ότι αν δημιουργηθεί άλλη μία τέτοιου είδους δομή στην περιοχή, αυτή θα γκετοποιηθεί.

Σε επιστολή τους επισημαίνουν ότι συνυπάρχουν με τέτοιου είδους δομές εδώ και χρόνια: «Η γειτονιά τα τελευταία 50 χρόνια συνυπήρξε με τις εγκαταστάσεις του Δήμου, όχι εύκολα πολλές φορές», λένε, καθώς ήδη στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν ο Ξενώνας Αστέγων σε χώρους του Παπάφειου(σε απόσταση 100 μέτρων), το Φιλοξενείο απέναντι από το Λοιμωδών(σε απόσταση 300 μέτρων), η  Εγκατάσταση του ΟΚΑΝΑ στο Θεαγένειο(σε απόσταση 700 μέτρων), καθώς και στο Λοιμωδών, η παροχή συσσιτίων στο ΚΑΠΗ της 4ης Κοινότητας και στην Αγία Βαρβάρα(σε απόσταση ενός χιλιομέτρου), ενώ γίνεται και αναφορά στην «ειρηνική συνύπαρξη και ανοχή στην κατάληψη του ΥΦΑΝΕΤ εδώ και δέκα χρόνια»(σε απόσταση 400 μέτρων).

stavloi_dimou_toumpa_02.png

Κύριο πρόβλημα των κατοίκων,όμως, είναι ότι τους φέρονται απαξιωτικά. Σημειώνουν ότι, ήδη, δίπλα στις αποθήκες που θα μετατραπούν, όπου αποθηκεύονται αδρανή υλικά, λειτουργεί παιδική χαρά (οι κούνιες… ακουμπούν στον τοίχο των αποθηκών) κι εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι «οι χώροι θα δοθούν σε αιτούντες πολιτικό άσυλο μετανάστες, με κύριο επιχείρημα την εύρεση χρηματοδότησης απο το ΕΣΠΑ, της τάξης 500.000 Ευρώ».

Υποστηρίζουν πως δεν ελήφθη υπόψη η θέση τους από τους αρμόδιους φορείς αντιθέτως τους φέρονται με τον πιο απαξιωτικό τρόπο, ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία μελέτη για τις ανάγκες της περιοχής - τι πραγματικά λείπει και τι χρειάζεται – ενώ τέλος ότι δεν ήταν ενήμερη για τα σχέδια της διοίκησης η 4η Δημοτική Κοινότητα.

«Η ίδρυση της δομής θα βλαψει όχι μόνο τους κατοίκους, αλλά και τους πρόσφυγες, που θα τους περιθωριοποιήσει και θα εμποδίσει την ένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους οι κάτοικοι.

Οι προτάσεις των κατοίκων

stavloi_dimou_toumpa_paidiki_xara_oraiokastrou_03.png
Για το χώρο προτείνουν να επεκταθεί η μικρή παιδική χαρά, να δημιουργηθεί αθλητικό και πολιτιστικό κέντρο και ιδιόκτητος δημοτικός παιδικός σταθμός. Προειδοποιούν, δε, ότι θα προσφύγουν «σε οποιοδήποτε όργανο, είτε με ασφαλιστικά μέτρα, είτε με οποιοδήποτε έννομο τρόπο, για να αποτρέψουμε μελλοντικές αποφάσεις που θα γίνουν ερήμην και εις βάρος μας».

Επισημαίνουν, τέλος, ότι επιχείρησαν πολλές συναντήσεις με τους αρμόδιους του δήμου και, στην τελευταία, στη συνέντευξη Τύπου για τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Καλυψώ Γούλα διαβεβαίωσε ότι τίποτα δεν είναι επίσημο ακόμη, γεγονός που, όπως λένε, «διαψεύστηκε λίγες μέρες μετά με την εισαγωγή του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο».