Ανοιχτά προβλέπεται να μείνουν τα καταστήματα την Κυριακή από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, λόγω των εκπτώσεων που ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα. Τα πράγματα, όμως, έχουν... μπερδευτεί.


Στη Θεσσαλονίκη, η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων του νομού καλεί σε κινητοποιήσεις. Θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των μελών της στις 11 το πρωί στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους, στο ύψος της οδού Τσιμισκή. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος έχει εξαγγείλει πανελλαδική απεργία, αντιδρώντας στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων.

Αντιδρούν και οι έμποροι. Ο Εμπορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης προτείνει, με ανακοίνωσή του, στα εμπορικά καταστήματα της πόλης, να παραμείνουν κλειστά όλες τις Κυριακές, την περίοδο από 7 Ιουλίου ως και 31 Αυγούστου 2014 -συμπεριλαμβανόμενης και της σημερινής Κυριακής, η οποία, βάσει του σχετικού νόμου, ορίζει ανοικτά καταστήματα λόγω θερινών εκπτώσεων.

ΕΣΘ: Περισσεύουν οι ώρες λειτουργίας, όχι τα χρήματα

"Η απόφαση αυτή στηρίζεται και σε στατιστικά στοιχεία αντίστοιχων προηγούμενων Κυριακών που ήταν ανοιχτή η «Αγορά» και τα οποία έδειξαν ότι τα αναμενόμενα αποτελέσματα καταναλωτικής κίνησης δεν επιτεύχθηκαν, καθώς και ότι εν μέσω Καλοκαιριού, οι καταναλωτές (τουρίστες και μη) προτιμούν να «χαλαρώσουν» και να ξεφύγουν λίγο από τα προβλήματά τους, παρά να καταναλώσουν την ημέρα τους, κάνοντας τη βόλτα και τα «ψώνια τους» σε μια άδεια πόλη", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η διοίκηση του ΕΣΘ ζητά από τους εμπόρους "να τηρήσουν την απόφαση που έλαβε η «Αγορά» της πόλης μας και συγκεκριμένα να μην ανοίξουν καμία Κυριακή την περίοδο από 7 Ιουλίου έως και 31 Αυγούστου, τιμώντας την «απόφασή τους» και δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην Πολιτεία ότι «δεν μπορούν να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς»". Ζητά, όμως και από τους καταναλωτές, "να στείλουν και αυτοί το μήνυμά τους, ότι σέβονται την «απόφαση της Αγοράς», τους θεσμούς, αλλά και την προσπάθεια διατήρησης της συνοχής της ελληνικής οικογένειας και της ελληνικής κοινωνίας. Άλλωστε, οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων περισσεύουν… τα χρήματα δεν φτάνουν…   Μήπως θα έπρεπε, η Πολιτεία να ασχοληθεί πρωτίστως με αυτό", αναρωτιέται ο ΕΣΘ.

Αντίθετα, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών δηλώνει ότι «μένει αμετακίνητος στη θέση του για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της Αθήνας μόνο τις 7 παραγωγικές Κυριακές του χρόνου», όπως αυτές καθορίστηκαν με νόμο του 2013. Διευκρινίζει όμως «προς αποφυγή σύγχυσης» ότι η Κυριακή 20 Ιουλίου είναι μία από τις επτά παραγωγικές Κυριακές και επομένως τα καταστήματα της Αθήνας θα είναι ανοιχτά.

Τι ζητούν οι Εμποροϋπάλληλοι
Η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης έχει ταχθεί κατά της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές από την πρώτη στιγμή. "Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων στο εμπόριο, σε απλήρωτη δουλειά και σε χρεοκοπία και κλείσιμο χιλιάδων μικρών μαγαζιών και στην ανεργία χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους. Όχι μόνο θέσεις εργασίας δεν θα ‘χουμε, αλλά αύξηση της ανεργίας,  με το κλείσιμο μικρών καταστημάτων.  Όσες θέσεις εργασίας δημιουργήσουν τα εμπορικά μονοπώλια θα ‘ναι  με 200 ευρώ μισθό, χωρίς δικαιώματα", υποστηρίζουν οι εμποροϋπάλληλοι.
Οι Εμποροϋπάλληλοι καλούν "τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, να δώσουν την μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε να καθορίζουν και την ζωή μας". Καλούν και τους εμποροϋπαλλήλους σε αγώνα για να μπει "φρένο στα νέα αντιλαϊκά μέτρα" και διεκδικούν:
  • Κυριακή  υποχρεωτική  αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δεν θα ξεπερνά τις 48 ώρες την εβδομάδα με 3 απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και με σταθερό ωράριο .
  • Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο  8ωρο 5ημερο 40ωρο.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, ωρομίσθιου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους  σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Την περασμένη Κυριακή οι εμποροϋπάλληλοι απεργούσαν και τα καταστήματα άνοιξαν, εν μέσω αντιδράσεων, στις τουριστικές και άλλες περιοχές όπου προβλέπεται να λειτουργούν κάθε Κυριακή.
Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 Αυγούστου.