apth_ktirio_dioikisis_02.jpg
Να γίνουν σεβαστές οι θέσεις που εγγράφως γνωστοποίησε το Ίδρυμα αναφορικά με τον ανώτατο αριθμό εισακτέων που είναι δυνατό, με ακαδημαϊκά κριτήρια, να σπουδάζουν στο ΑΠΘ, ζητά το Πανεπιστήμιο από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

Με αφορμή το θέμα των μετεγγραφών,  η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στη χθεσινή(23-7-2014) συνεδρίασή της συζήτησε τις ρυθμίσεις του νέου νόμου 4274/14 και, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα σημαντική μείωση του αριθμού τόσο των διδασκόντων όσο και του διοικητικού προσωπικού του Ιδρύματος,ζητά «να μη φαλκιδεύεται ο αριθμός των εισακτέων με υπεράριθμους εισακτέους από ποικίλες πηγές». 

Επικαλείται ως δεύτερο λόγο «τη δραματική μείωση των κονδυλίων του τακτικού προϋπολογισμού του ιδρύματος».

Στο ομόφωνο ψήφισμά της, η Σύγκλητος του ΑΠΘ επισημαίνει ότι :

1. Η μεγάλη αύξηση των εισαγόμενων στα Τμήματα του ΑΠΘ, ιδιαίτερα με  τις ελλείψεις προσωπικού και υποδομών, θα προκαλέσει υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών ή και αδυναμία διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

2. Η πολιτεία οφείλει να υποστηρίξει τους εισαγόμενους φοιτητές, ιδιαίτερα στα περιφερειακά πανεπιστήμια με αντισταθμιστικά μέτρα οικονομικής φύσης (υποτροφίες, φορολογικές και άλλες ελαφρύνσεις) και μέτρα υποστήριξης.