arxaia_eyrhmata_metro_thessalonikh_05.jpg
Δεν είμαστε ούτε αρχαιολάγνοι, ούτε βυζαντινολάγνοι. Αυτό υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε η διοίκηση του δήμου, για το θέμα του μετρό.

Ο κ. Μπουτάρης, υπογράμμισε ότι, στον υπό κατασκευήν σταθμό της Βενιζέλου, βρέθηκαν «σημαντικά ευρήματα» και ανέπτυξε το όραμά του, για την ενοποίηση της Βενιζέλου με το Μπεζεστένι, το Αλκαζάρ, τηνπλατεία Διοικητηρίου και την Αριστοτέλους, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας ενιαίος αρχαιολογικός περίπατος.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι ο δήμος θα προσφύγει σε ανεξάρτητους κατασκευαστικούς οίκους, για να διαπιστωθεί η δυνατότητα κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου του μετρό, επειδή, όπως τόνισε, «δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην ‘Αττικό Μετρό’» και υπογράμμισε πως «στόχος είναι η ανάδειξη και η συνύπαρξη των αρχαίων με το μετρό».

Ξεκαθάρισε ότι ο δήμος δεν μπορεί να κάνει κάτι για το έργο, αλλά «είναι κάτι που συμβαίνει στην αυλή μας και πρέπει να παρέμβουμε».

Ο κ. Μπουτάρης έκανε λόγο για «πόλεμο λάσπης και ψεύδους», όταν κάποιοι αναφέρουν πως το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή του δήμου, κάτι που, όπως υπογράμμισε, δε συνέβη. Πρόσθεσε πως αν ο δήμος δεν πίεζε το υπουργείο Πολιτισμού «δε θα γινόταν τίποτα με την απόφαση Τζαβάρα». Έκανε, επίσης, λόγο, για «σχεδιασμό του έργου που έγινε στο γόνατο», δίνοντας το παράδειγμα της Δελφών, όπου οι μετροπόντικες δεν χωρούν από τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών και της Παπάφη, όπου καθυστερεί η απαλλοτρίωση.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξαπέλυσε επίθεση κατά του ειδικού συμβούλου της Αττικό Μετρό Α.Ε., αρχαιολόγου Μιχαήλ Τιβέριου, τον οποίο κάλεσε «να σέβεται την ιδιότητά του, ως καθηγητής και ως ακαδημαϊκός και να μην παρεμβαίνει στο ΚΑΣ». Όσον αφορά την πρωτοβουλία του Σταύρου Καλαφάτη, για να ανοίξει η συζήτηση για το μετρό, ο κ. Μπουτάρης απάντησε πως, ως μέλος της κυβέρνησης, ο νεοεκλεγείς επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, «δεν έκανε τίποτα για το θέμα».

Η απάντηση Καλαφάτη

«Ας συνηθίσει ο Δήμαρχος στην ιδέα, ότι στο εξής θα κρίνεται και θα αξιολογείται σε κάθε του βήμα για τα θέματα της πόλης».

Με αυτά τα λόγια απάντησε, ο Σταύρος Καλαφάτης, στα όσα είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στη συνέντευξη Τύπου για το μετρό.

Πρόσθεσε πως «ο προεκλογικός κ. Μπουτάρης, που μιλούσε για μετεκλογικούς διαλόγους “μας τελείωσε”. Πλέον προτιμά τους μονολόγους χωρίς αντίλογο, ενώ επιχειρεί να υποδείξει στην αντιπολίτευση τι “πρέπει” και “δεν πρέπει” να λέει και να προτείνει».