plateia_xrimatistiriou_02.JPG
Σε τίποτα δε θα θυμίζει την σημερινή πλατεία Χρηματιστηρίου, η νέα πλατεία την οποία θέλει να δημιουργήσει εκεί, με χρήματα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Σήμερα, η πλατεία Χρηματιστηρίου, ουσιαστικά… δεν υπάρχει: Είναι ένας χώρος παρκαρίσματος, με μερικά καχεκτικά δένδρα στα εγκαταλελειμμένα πεζοδρόμια. Ο νέος σχεδιασμός της προβλέπει ένα δίκτυο πεζοδρομήσεων στις οδούς Αγίου Μηνά, Εδέσσης, Ηρώδου Αττικού, Ερνέστου Εμπράρ, Ολυμπίου Διαμαντή, από την οδό Κατούνη μέχρι την οδό Βίκτωρος Ουγκώ, Συγγρού, από την οδό Βηλαρά μέχρι την οδό Καθολικών, Πάικου και στο σύμπλεγμα της οδού Καποδιστρίου, από το οποίο θα εξαιρούνται κατά περίπτωση οχήματα άμεσης ανάγκης και φορτοεκφόρτωσης για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Plateia_XRHMATISTHRIOY_makera_03.jpg

Επιπλέον θα βελτιωθεί η υφιστάμενη κατάσταση του φυτικού δυναμικού της περιοχής με νέες δενδροφυτεύσεις που θα καλύπτουν περίπου δύο χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα (2.004 m2), επιφέροντας αύξηση 125% σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση. Θα φυτευτούν συνολικά 165 δένδρα (νερατζιές, πλατάνια, καλλωπιστικές δαμασκηνιές κ.α.) 1056 καλλωπιστικά και αναρριχώμενα φυτά, ενώ οι βιοκλιματικές επεμβάσεις στην περιοχή θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και την αντικατάσταση των επικαλύψεων των δαπέδων με ψυχρά υλικά στα πεζοδρόμια και στους άξονες κίνησης οχημάτων στις περισσότερες οδούς της περιοχής καθώς και την εκτεταμένη χρήση του υδάτινου στοιχείου (σιντριβάνια, νεροκουρτίνες).

Plateia_XRHMATISTHRIOY_makera_01.jpg

Το έργο πέρασε, πλέον, σήμερα, (Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014) στη φάση υλοποίησης, με την υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στον Αντιδήμαρχο Αστικού Περιβάλλοντος, Ανδρέα Κουράκη και εκπροσώπων της ανάδοχης κατασκευαστικής εταιρίας.

Το έργο, αρχικού προϋπολογισμού 5.405.000 € και συμβατικού 2.940.019 €, αφορά στη συνολική ανάπλαση μιας περιοχής 110 στρεμμάτων περίπου, που ορίζεται μεταξύ των οδών Εγνατίας, Δραγούμη, Τσιμισκή, Δωδεκανήσου καθώς και στον επανασχεδιασμό των πλατειών Χρηματιστηρίου και Εμπορίου και εντάσσεται στο πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ, του Επιχειρησιακού προγράμματος «''Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013'' για την Ανάσχεση της Κλιματικής Μεταβολής στον Αστικό Χώρο».

Μεγάλο έργο και… μεγάλο αγκάθι

Plateia_XRHMATISTHRIOY_makera_02.jpg
«Η βιοκλιματική αναβάθμιση της περιοχής Πλατείας Χρηματιστηρίου είναι ίσως η μεγαλύτερη πολεοδομική παρέμβαση, με πολλαπλές ευεργετικές επιπτώσεις, που επιχειρεί ο Δήμος τις τελευταίες δεκαετίες μέσα στον πολεοδομικό αστικό χώρο του Ιστορικού Κέντρου», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης και συμπλήρωσε:

«Στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης η αναζωογόνηση της παρακμασμένης σήμερα ιστορικής αυτής περιοχής, που αποτελεί παραδοσιακή εμπορική περιοχή με πλήθος εργαζομένων από όλο το εύρος της πόλης, αναμένεται να τονώσει τον πολυλειτουργικό της χαρακτήρα και να προσελκύσει δραστηριότητες αναψυχής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας που αφορούν τη νεολαία».

Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί ως τις 31 Οκτωβρίου 2015. Αγκάθι, όμως, αποτελεί το τι θα βρεθεί κατά την εκσκαφή… Ήδη έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης με την αρμόδια αρχαιολογική εταιρία, έτσι ώστε αρχαιολόγοι να παρακολουθούν όλη την εκτέλεση του έργου και να παρεμβαίνουν, καθώς, στην ευθεία, προς το λιμάνι, στο χώρο της πλατείας Ελευθερίας, έχει βρεθεί τμήμα των βυζαντινών τειχών της Θεσσαλονίκης και κανείς δε γνωρίζει τι κρύβει η γη στην περιοχή…