oasth_stasi_aristotelous_20110815_01.jpg
Δραματικές οι εξελίξεις στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, μετά την αρνητική εξέλιξη στις συνομιλίες των ανθρώπων του ΟΑΣΘ με το υπουργείο Μεταφορών.

 

Οι εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του σωματείου τους αποφάσισαν να προχωρήσουν, από τη Δευτέρα, σε επίσχεση εργασίας. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι δε θα κινούνται λεωφορεία, παρά μόνον τα δρομολόγια ασφαλείας (από ένα ως δυο λεωφορεία σε κάθε αστική γραμμή)!

Η Θεσσαλονίκη, η οποία δε διαθέτει άλλο μέσον αστικής συγκοινωνίας, ουσιαστικά παγιδεύεται, σε ένα παιχνίδι χρήματος, αφού, όπως δείχνουν τα πράγματα, η απαίτηση των εργαζόμενων να πάρουν τα δεδουλευμένα τους είναι, ουσιαστικά, προπέτασμα καπνού, αφού, το πραγματικό αίτημα δεν αφορά τους μισθούς ενός μηνός, αλλά τα 131 εκατομμύρια ευρώ που χρωστά το κράτος στον ΟΑΣΘ. Αυτό ήταν και το αντικείμενο των επαφών των εργαζομένων στα υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών, των τελευταίων ημερών.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις της Διαιτησίας, σύμφωνα με τις οποίες ο ΟΑΣΘ πρέπει να λάβει 40 εκατομμύρια ευρώ άμεσα. Όπως έχει υπογραμμίσει, πολλές φορές, στο παρελθόν, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, τα χρήματα αυτά θα ήταν μια ανάσα για τον Οργανισμό, αφού και οι εργαζόμενοι θα πληρώνονταν και οι προμηθευτές θα εξοφλούνταν και τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ΔΟΥ θα έπαιρναν τα χρήματά τους. Όσο για τα υπόλοιπα οφειλόμενα, θα έδιναν στον ΟΑΣΘ τη δυνατότητα να αγοράσει καινούργια λεωφορεία, να αντικαταστήσει τα παλιά και να δρομολογήσει νέες γραμμές.