rodakiina_01.jpg
Τα ροδάκινα σαπίζουν στα χωράφια κι οι μεσάζοντες, χωρίς ΑΦΜ κερδίζουν, ενώ ο αγρότης, που ιδροκοπά στο χωράφι, φορτώνεται με επιπλέον χρέη.

Με αυτά τα λόγια περιέγραψε την κατάσταση των ροδακινοπαραγωγών της Ημαθίας, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, που μίλησε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη.

Με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην περιοχή, ο κ. Χαλκίδης επισήμανε ότι οι μεσάζοντες αγοράζουν με 15 και 20 λεπτά το κιλό τα επιτραπέζια ροδάκινα και στο ράφι των σούπερ μάρκετ πωλούνται 1,80 €. Είπε πως ο κ. Τσίπρας διαπίστωσε, ιδίοις όμμασι, ότι η παραγωγή καταστρέφεται, αφού τα ψυγεία είναι γεμάτα και τα ροδάκινα δεν απορροφώνται κι αυτό πριν αρχίσει η παραγωγή των συμπήρηνων, που θα κάνει την κατάσταση ακόμη χειρότερη.

«Προτείνουμε τη δημιουργία εθνικού φορέα οικονομικής διαχείρισης της παραγωγής ροδακίνων», είπε ο κ. Χαλκίδης, ως λύση στο πρόβλημα της υπερπαραγωγής και της συνεχούς μείωσης της τιμής…

Αυτός είναι ο χρυσός μας, είπαν οι αγρότες στον Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στον κόμβο της Κουλούρας, έξω από τη Βέροια, όπου τον υποδέχθηκαν ροδακινοπαραγωγοί. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας και επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Αγροτών, Τάσος Χαλκίδης του πρόσφερε δύο βάζα με κομπόστα ροδάκινου, που γίνεται με παραδοσιακό τρόπο, και του είπε: «Αυτός είναι ο δικός μας χρυσός. Κάποιοι άλλοι θησαυρίζουν από αυτόν και οι αγρότες δεν μπορούν να ζήσουν».

Αμέσως μετά επισκέφθηκε ένα χωράφι με ροδακινιές όπου διαπίστωσε ότι σε πολλά δένδρα τα ροδάκινα είναι πάνω στα δένδρα. Όπως του εξήγησαν οι παραγωγοί δεν τους συμφέρει να τα μαζέψουν, λόγω της χαμηλής τιμής, και θα σαπίσουν στο χωράφι.

Ο κ. Χαλκίδης κατήγγειλε ότι είναι «ανεξέλεγκτο» το καθεστώς της εμπορίας στα ροδάκινα και. Οπως είπε χαρακτηριστικά, ο οποιοσδήποτε με ένα κινητό τηλέφωνο κι ένα ευτελές κεφάλαιο μπορεί να παριστάνει τον έμπορο και να εκμεταλλεύεται τους αγρότες. Μίλησε ακόμα για «πλιάτσικο» και πρότεινε να υπάρξει ένας ενιαίος φορέας που θα πουλάει ροδάκινα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα σημερινά προβλήματα.

«Έρχεται ένας με ένα χιλιάρικο στην τσέπη και αγοράζει τόνους ολόκληρους. Αυτός θησαυρίζει κι εμείς μετράμε προβλήματα», δήλωσε ο κ. Χαλκίδης.

Υπενθύμισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη επίσκεψη του στην περιοχή, το 2009, και του είπε ότι η κατάσταση είναι και σήμερα η ίδια, με τα ίδια προβλήματα.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με αγρότες στην Κουλούρα και άκουσε τα προβλήματα και τα αιτήματα τους. Εκεί ήταν και η δήμαρχος Βέροιας, Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, η οποία του πρόσφερε αναμνηστικά δώρα και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αλεξάνδρειας, Παναγιώτης Γκυρίνης.