Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε τετράωρη ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα από τις 15:00 ώς τις 19:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) δήλωσε μια εκπρόσωπός του μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο.


Ωστόσο, τουλάχιστον 54 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μέχρι στιγμής, σήμερα, στη Λωρίδα της Γάζας όπου ο ισραηλινός στρατός κλιμάκωσε την επίθεση κατά της Χαμάς, με τον συνολικό απολογισμό της 22ήμερης επίθεσης να διαμορφώνεται στους 1.280 νεκρούς και στους 7.170 τραυματίες στον παλαιστινιακό θύλακα.

Μεταξύ των 54 νεκρών περιλαμβάνονται 16, οι οποίοι σκοτώθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, όταν δύο οβίδες ισραηλινών τανκς έπληξαν δύο αίθουσες διδασκαλίας σε σχολείο του ΟΗΕ, όπου είχαν καταφύγει κάτοικοι διωγμένοι από τα σπίτια τους εξαιτίας των μαχών, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες αρωγής.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ μετρά την απώλεια 53 στρατιωτών, στον βαρύτερο απολογισμό για τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις από τον πόλεμο στον νότιο Λίβανο κατά της Χεζμπολάχ το 2006. Τρεις πολίτες, δύο Ισραηλινοί και ένας Ταϊλανδός, έχουν σκοτωθεί από τις ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας κατά του ισραηλινού εδάφους.

Πολλοί Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν καταφύγει σε σχολεία της UNRWA, κυρίως στη Τζαμπαλίγια, μετά την προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού ότι η περιοχή ή γειτονιά όπου κατοικούν ενδέχεται να πληγεί από μαζικούς βομβαρδισμούς.

Ο ισραηλινός στρατός, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι δεν οφείλεται στην οβίδα του ο θάνατος των Παλαιστινίων.

Το Ισραήλ καθιστά τη Χαμάς υπεύθυνη για τους θανάτους αμάχων, κατηγορώντας το ισλαμιστικό κίνημα ότι χρησιμοποιεί τον πληθυσμό ως «ανθρώπινη ασπίδα» κρύβοντας τα όπλα και τα επιχειρησιακά του κέντρα σε εκκλησίες, τζαμιά και σχολεία.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι βρήκε κρυψώνα με ρουκέτες σε ένα από τα σχολεία της στη Λωρίδα της Γάζας και κατήγγειλε «εκείνους» που τις τοποθέτησαν εκεί, ωστόσο απέφυγε να επιρρίψει την ευθύνη σε συγκεκριμένη πλευρά.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ