SAN FRANCISCOΤο «Σαν Φρανσίσκο ώρα μηδέν» (Vanishing point, ΗΠΑ 1971, έγχρωμο, διάρκεια 99΄ ), ένα έξοχο ρόουντ μούβι, θα προβάλει

στο αφιέρωμα Όταν ξέσπασε η βία η Ταινιοθήκη των τριών ραδιοφώνων της ΕΡΤ-3 τη Δευτέρα 28 Ιουλίου στις 21:00.

Πάντα με ελεύθερη είσοδο, με την καλλιτεχνική επιμέλεια και τη συνεργασία του ΚΕΜΕΣ στη θερινή «αίθουσα» στην Αγγελάκη 14 θα παρουσιασθεί το φιλμ με πρόλογο Αλέξη Ν. Δερμεντζόγλου, του οποίου θα διανεμηθεί έντυπη ανάλυση στο κοινό, ενώ με το τέλος του φιλμ θα ακολουθήσει μακρά συζήτηση.

Σ’ αυτή τη δημιουργία η βία αφορά στη σιωπηρή πλειοψηφία και στους κανόνες του συστήματος. Το Σαν Φρανσίσκο ώρα μηδέν σκηνοθέτησε ο Ρίτσαρντ Σαραφιάν, ενώ στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκεται ο Μπάρι Νούμαν.

H υπόθεση της ταινίας

san francisco POSTERΈνας έμπειρος οδηγός βάζει στοίχημα πως θα παραδώσει ένα αυτοκίνητο από το Κολοράντο στο Σαν Φραντσίσκο σε λιγότερο από 15 ώρες. Στο δρόμο υποπίπτει σε διάφορα παραπτώματα και η αστυνομία τον κυνηγάει. Φύλακας άγγελός του ένας τυφλός μαύρος ντισκ τζόκεϊ ενός ραδιοφωνικού σταθμού. Ακολουθούν καταδιώξεις και ένα συγκλονιστικό τέλος.

Εκπληκτικά τραγούδια, αγχωτικοί ρυθμοί σε μια παραλλαγή του Ξένοιαστου καβαλάρη ανάγουν το κυνηγητό σε μια συμβολική σύγκρουση συστήματος και αντικομφορμισμού. Έξοχη σκηνοθεσία, σπουδαία φωτογραφία.