Αρχίζει όπως όλα δείχνουν η υλοποίηση της πρωθυπουργικής εξαγγελίας περί δωρεάν ίντερνετ για όλους τους πολίτες της χώρας, μετα τη δημοσίευση στη «Διαύγεια» της σχετικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος.


Δημοσιεύθηκε, λοιπόν,  στη «Διαύγεια» η πρόσκληση για το «Εθνικό Δίκτυο Σημείων Ασύρματης Πρόσβασης στο Διαδίκτυο WiFi Hotspots» με την οποία καλούνται οι δυνητικοί φορείς του έργου να υποβάλλουν τις σχετικές πράξεις προκειμένου το συγκεκριμένο έργο να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι στα 25 εκατομμύρια ευρώ, αντί των 15 που είχε παρουσιαστεί αρχικά.

Με την υλοποίηση του έργου, αφού πρώτα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και δημιουργηθεί δίκτυο σημείων, όλοι οι πολίτες θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε 4.000 υπαίθριους ή και κλειστούς δημόσιους χώρους σε όλη την επικράτεια, όπως πλατείες, πεζόδρομοι, παιδικές χαρές, δημοτικές βιβλιοθήκες, μουσεία κλπ.  

Οι πολίτες θα μπορούν να συνδέονται για χρονικό διάστημα 30 λεπτών, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκονται σε απόσταση 20 μέτρων από το σημείο πρόσβασης για εσωτερικούς χώρους, και σε απόσταση 100 μέτρων για τα εξωτερικά σημεία.

Να σημειωθεί πως η πρόσβαση στο διαδίκτυο θα υπόκεται σε περιορισμούς για ακατάλληλο περιεχόμενο καθώς σε περιορισμό της ταχύτητας η οποία κατά μέγιστο θα είναι 1 εως 1,5 Mbps.

Κάθε σημείο θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί περίπου 40 έως 50 χρήστες ταυτόχρονα.

Τέλος, Wi-fi θα διαθέτουν τους επόμενους μήνες και τα λεωφορεία και τρόλει, όλοι οι σταθμοί του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου (σήμερα διαθέτουν επτά) και στάσεις του τραμ.