Έρευνα που αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση παρουσιάστηκε, σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή το 4ο Greenparty, το οποίο θα γίνει στις 6 Ιουνίου, στις 6 το απόγευμα, στο Πεδίο του Άρεως, απέναντι από το Γ Σώμα Στρατού.


Όπως ανέφεραν οι καθηγητές Μάξιμος Πετρακάκης και Κωνσταντίνα Σαμαρά, από το εργαστήριο μέτρησης ρύπων του ΑΠΘ, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εμφανίζεται φωτοχημικό νέφος στην περιοχή του Επταπυργίου, το οποίο οφείλεται, κυρίως, σε χρήση νοθευμένων καυσίμων. Όσο για το φωτοχημικό νέφος που εμφανίζεται κατά τους χειμερινούς μήνες οφείλεται, σύμφωνα με τους καθηγητές, στην αύξηση καύσης της βιομάζας, λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι καθηγητές αναμένουν καλύτερες τιμές για εφέτος το καλοκαίρι, επειδή έχει μειωθεί η χρήση Ι.Χ. αυτοκινήτων στην πόλη.


Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιβαλλοντικών Δράσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, δρ. Μάξιμος Πετρακάκης, παρουσίασε την ετήσια έκθεση με θέμα: «Αξιολόγηση των τιμών των αιωρούμενων σωματιδίων και αντιμετώπιση των υψηλών συγκεντρώσεων ΑΣ10 στη Θεσσαλονίκη το έτος 2013». 

Όπως αποτυπώνεται στα συμπεράσματα, η επιβάρυνση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος κορυφώθηκε κατά την ψυχρή περίοδο του έτους.

Ως βασικότερες αιτίες καταγράφονται η καύση επικίνδυνης ξυλείας και βιομάζας, η αποψίλωση των δασών και η αύξηση των πυρκαγιών λόγω πλημμελούς συντήρησης των εστιών καύσης. 

Οι προτάσεις των καθηγητών
Η έκθεση προτείνει μεταξύ άλλων τα παρακάτω μέτρα, για την αντιμετώπιση του φαινομένου:
• Μείωση του τιμολογίου του φυσικού αερίου, σύμφωνα με την πρόταση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας
• Επανεξέταση κόστους του πετρελαίου θέρμανσης με μείωση της τιμής αγοράς από τα νοικοκυριά, με έκπτωση που θα επαναφέρει το κόστος σε επίπεδα προ κρίσης
• Προώθηση προγραμμάτων συνολικής ενεργειακής αναβάθμισης του υπάρχοντος ενεργοβόρου κτιριακού αποθέματος και προώθηση της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής
• Πύκνωση του δικτύου των μαζικών μέσων μεταφοράς και ιδιαίτερα των μέσων σταθερής τροχιάς.
• Προώθηση της αεριοκίνησης σε Λεωφορεία, φορτηγά, Ταξί, ΙΧ οχήματα με παράλληλη ανάπτυξη δικτύου πρατηρίων φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα

Ανάλογες ήταν και οι επισημάνσεις της καθηγήτριας του Α.Π.Θ. Κωνσταντίνας Σαμαρά, που παρουσίασε την εισήγηση του εργαστηρίου ελέγχου ρύπανσης περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας με θέμα «Καύση βιομάζας και χημική σύσταση των αιωρούμενων σωματιδίων στην Θεσσαλονίκη». 

Όπως τονίζεται στην εισήγηση «Η βιομάζα (ξύλο και πέλλετ) αποτελεί μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας με κόστος χαμηλότερο από εκείνο άλλων καυσίμων, ωστόσο η καύση της χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλότερες εκπομπές ρύπων, που συχνά είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία. Κατά συνέπεια, μπορεί να αντικαταστήσει εν μέρει τα ορυκτά καύσιμα, αλλά απαιτούνται υψηλά πρότυπα για να διατηρηθεί η ποιότητα του αέρα».