lysaridou_20140505_01.JPG

Πυρ και μανία ήταν η πρόεδρος του ΚΘΒΕ, Μένη Λυσαρίδου, στην εκπομπή «Αφιερωμένο» του fm100 με τη Δέσποινα Αυγερίδου, όταν τέθηκε το θέμα της σύλληψης του καλλιτεχνικού διευθυντή.

 

«Κανένας δεν δικαιούται να παίζει με την ιστορία και το κύρος του Κρατικού Θεάτρου, θα το προστατέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, το θέμα για μας δεν τελείωσε καθόλου, μετά το έκτακτο Δ.Σ. πήραμε κάποιες αποφάσεις τις οποίες θα ανακοινώσουμε σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη. Το θέατρο του παραλόγου πρέπει κάποτε να σταματήσει σε αυτή τη χώρα, δεν μπορεί ο καθένας μέσα από ένα περίεργο δελτίο τύπου να αφήνει να εννοηθεί ότι τα χρέη ήταν του Βούρου, να σπιλώνει έναν άνθρωπο κι έναν ολόκληρο οργανισμό και να μένει ατιμώρητος. Το Κράτος έκανε το ακατόρθωτο, κατάφερε να συλλάβει τον εαυτό του», υπογράμμισε, όταν τέθηκε το θέμα.

Η πρόεδρος αναφέρθηκε στο τριπλό έργο που οφείλει να κάνει ένας οργανισμός όπως το Κρατικό, το εκπαιδευτικό, κοινωνικό και ψυχαγωγικό, εξηγώντας ακόμη και με «όρους αγοράς» πως εργάζονται όλοι ενωμένοι για να το πετύχουν: Διοίκηση, εργαζόμενοι και φορείς της πόλης.

Και υπογράμμισε: «Κάθε ευρώ που επενδύεται στο ΚΘΒΕ, επανεπενδύεται στη Θεσσαλονίκη, το Κρατικό είναι μια κάθετη βιομηχανική μονάδα, παράγει μόνο του τα πάντα, και δίνει δουλειά σε ένα πλήθος ανθρώπων. Ο πολιτισμός είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο, κομμάτι της βαριάς μας βιομηχανίας, πρέπει να το εκμεταλλευτούμε αυτό ως χώρα και να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη μέσω του πολιτισμού. Είμαστε ένας οργανισμός όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, φέτος οργώσαμε με τον «Έβρο» όλη τη Βόρεια Ελλάδα, τώρα ετοιμάζουμε κάθοδο και στη Νότια Ελλάδα. Δίνουμε δυναμικό παρόν σε φεστιβάλ ευρωπαϊκών πόλεων, θέλουμε να φέρουμε και τους τουρίστες στο θέατρο, αυτό θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε φέτος το καλοκαίρι, σε πολλές γωνιές της πόλης θα δείτε να ξεφυτρώνει κι ένα Κρατικό…»

Από… Σεπτέμβριο ξανά Δευτέρες του Κρατικού στον Fm100

kthbe_syriopoulos_eytuymiou_avgeridou_sarafianos_20140505_01.JPG
Ήταν η εκπομπή που έριξε την «αυλαία» στον κύκλο αφιερωμάτων στο ΚΘΒΕ που επιμελήθηκε και παρουσίασε η Δέσποινα Αυγερίδου. Στο studio καλεσμένοι της Δέσποινας Αυγερίδου ήταν επίσης, ο Σπύρος Σαραφιανός, που μετά το «Γλυκό πουλί της νιότης» κάνει πρόβες για τους «Πέρσες» και δύο από τους πρωταγωνιστές της «Αρρώστιας της νιότης» που ανέβηκε πριν λίγες μέρες σε σκηνοθεσία Πέμης Ζούνη, ο Μιχάλης Συριόπουλος και η Άννα Ευθυμίου.

Ο Σπύρος Σαραφιανός μιλώντας και ως Θεσσαλονικιός, είπε πως έχει την αίσθηση ότι το Κρατικό αντιμετωπίζεται «ως φτωχός συγγενής» από το Κράτος όπως άλλωστε και η τέχνη κι αυτό πρέπει να αλλάξει, «έχω μεγαλώσει με το Κρατικό, με πονάει να του φέρονται με αυτό τον τρόπο!»

Οι δυο νεότεροι της παρέας δήλωσαν πως ζουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία μέσα από ένα έργο σκληρό, άμεσο και βίαιο, με κυνισμό και χιούμορ, που όμως όταν οι ανάσες τους ενώνονται με αυτές των θεατών, συντελείται μια μαγική ονειρική συνύπαρξη!

Οι «Δευτέρες του Κρατικού» ανανεώνουν το ραντεβού με τους ακροατές για το Σεπτέμβρη.