Με τιμώμενη χώρα το Ισραήλ ξεκινά αύριο Πέμπτη 8 Μαΐου η 11η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 11 Μαΐου και θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο HELEXPO.


Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη, ενώ οι ημέρες και ώρες λειτουργίας είναι: 
Πέμπτη 15:00 - 21:00 / Παρασκευή και Κυριακή 10:00 - 21:00 / Σάββατο 10:00 - 22:00

Η επίσημη τελετή εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Μαΐου, ώρα 19.30-21.00 στην κεντρική πλατεία του περιπτέρου 15.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της 11ης ΔΕΒΘ ανοίγει την Πέμπτη 8 Μαΐου, στις 16.30 με την παρουσίαση του βιβλίου της Fania Oz-Salzberger (κόρη του διεθνούς και πολυβραβευμένου Amos Oz) ενώ κλείνει την Κυριακή 11 Μαΐου στις 19.00 -21.00 με συναυλία της κομπανίας Taş Plak Kumpanyası που πλαισιώνει με σεφαραδίτικα και πολίτικα τραγούδια την παρουσίαση της έκδοσης «Ρωμιοί κι Εβραίοι στο Βαρδάρη» του ρωμαίικου εκδοτικού οίκου ΙΣΤΟΣ που συμμετέχει για πρώτη φορά στην ΔΕΒΘ.

Φορέας υλοποίησης είναι από φέτος το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και συνδιοργανωτές η ΔΕΘ-Helexpo, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ) και ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Με 218 εκθέτες μεταξύ των οποίων και οι χώρες Βοσνία-Ερζεγοβίνη/Σερβική Δημοκρατία (1 εκδότης), Γαλλία (1 εκδότης), Γερμανία, Ινδονησία (1 εκδότης), Ιράν, Ιταλία,  Κίνα (23 εκδότες), Κροατία, Νότια Κορέα, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Τουρκία (3 εκδότες) και το Ισραήλ ως τιμώμενη χώρα, η Έκθεση φέτος ξεπερνά κάθε ρεκόρ συμμετοχής.

Το πολιτιστικό πρόγραμμα της Έκθεσης περιλαμβάνει περισσότερες από 230 εκδηλώσεις εντός και εκτός των χώρων της ΔΕΒΘ, με 137  Έλληνες λόγιους και λογοτέχνες για το γενικό πρόγραμμα και 60 για το πρόγραμμα της Παιδικής και Εφηβικής Γωνιάς, καθώς και 35 από άλλες χώρες. 

Από το Ισραήλ, τιμώμενη χώρα της φετινής διοργάνωσης, συμμετέχουν οι συγγραφείς: Eyal Megged, ποιητής, Noam Band, συγγραφέας, Etgar Keret, συγγραφέας,  Zeruya Shalev, συγγραφέας, Dina Porat, συγγραφέας-πανεπιστημιακός, Μάγκυ Κοέν, συγγραφέας, Yehuda Koren, συγγραφέας,  Eilat Negev, συγγραφέας, Fania Oz, συγγραφέας


Το πολιτιστικό πρόγραμμα της 11ης ΔΕΒΘ περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:• Θεματικό αφιέρωμα «Ευρώπη: ταυτότητα και ετερότητα» με αφορμή την Ελληνική Προεδρία
• Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης
• Φεστιβάλ Κόμικς
• Τιμητικό αφιέρωμα στον Κύπριο ποιητή Κώστα Μόντη (με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του),
• τιμητικό αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα δημιουργό Δομήνικο Θεοτοκόπουλο (με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατό του),
• Παιδική και Εφηβική Γωνιά
Παράλληλο πολιτιστικό πρόγραμμα «Εκτός των Τειχών»:
  • «Trans Europa - Ερείπια στην άκρη της γλώσσας» (θεατρική παράσταση από την ομάδα «Ars Moriendi».
  • Στον Πολυχώρο Φιξ: Η «ευρωπαϊκή σκέψη» μέσα από μια διαδρομή-σκηνική σύνθεση κειμένων από στοχαστές και συγγραφείς: Αλμπέρ Καμύ, Χάινερ Μίλλερ, Τζων Λοκ, Ζαν-Ζακ Ρουσώ, Χάνα Άρεντ, Βάλτερ Μπένγιαμιν, Γιώργος Χειμωνάς, Δημήτρης Δημητριάδης.
  • «Το βιβλίο αλλιώς»: διήμερο βιβλιοφιλικών δράσεων στην πόλη.
  • Κινηματογραφικό αφιέρωμα στο «Ολύμπιον» (αίθ. Παύλος Ζάννας). 
  • Έκθεση λογοτεχνικών πορτρέτων «Λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης Θρακομακεδονικής ενδοχώρας», του Γιάννη Βανίδη. 



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ αίθ. «Παύλος Ζάννας»

Παρασκευή 9/5, 18:00
Μασσαλία, μακρινή κόρη
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Μάρκος Γκαστίν, Χώρα: Ελλάδα-Γαλλία, Έτος παραγωγής: 2003,
Διάρκεια: 87’, Έγχρωμη

Σάββατο 10/5, 18:00
Soul kitchen
Σκηνοθεσία: Φατίχ Ακίν, Με τους: Αδάμ Μπουσδούκος, Μόριτς Μπλάιμπτροϊ, Φελίν Ρόγκαν, Άννα Μπέντερκε, Μπιρόλ Ουνέλ, Χώρα: Γερμανία, Έτος παραγωγής: 2009, Διάρκεια: 99’, Έγχρωμη

Κυριακή11/5, 18:00
Ελληνική κοινότητα Χαϊδελβέργης
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Λευτέρης Ξανθόπουλος, Χώρα: Ελλάδα, Έτος παραγωγής: 1976, 
Διάρκεια: 30’, Έγχρωμη