Πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ συνέντευξη Τύπου των σωματείων ΕΤΙΤΑ, ΕΤΕΚΤ-ΟΤ, ΕΤΙΤΒΕ, ΣΤΤΗΛΝΕ, ΕΤΙΤΚ, ΕΕΣ και των ομοσπονδιών ΠΟΣΠΕΡΤ και ΠΟΘΑ με θέμα την πρόσφατη κατάργηση των αδειών ασκήσεως επαγγέλματος των Τεχνικών Κινηματογράφου & Τηλεόρασης.

Στην συνέντευξη τύπου παρευρέθησαν οι Λιάνα Κανέλλη (δημοσιογράφος και βουλευτής του ΚΚΕ), Γεωργία Μπάστα (δημοσιογράφος και υποψήφια ευρωβουλευτής του ΕΠΑΜ), Μαρία Αντωνιάδου (πρόεδρος ΕΣΗΕΑ) και Δημήτρης Καμαρινόπουλος (πρόεδρος ΕΤΕΡ).

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τονίστηκε ότι, μετά την ψήφιση του πρόσφατου Πολυνομοσχεδίου - Μνημονίου Ν.4254/2014, στο οποίο περιελαμβανόταν η αδικαιολόγητη κατάργηση του άρθρου 1 του Ν.358/1976, προκύπτουν ζητήματα που άπτονται άμεσης διευθέτησης, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του οπτικοακουστικού τομέα στη χώρα μας και το επίπεδο του παραγόμενου πολιτιστικού προϊόντος, ενώ παράλληλα είναι επιτακτική η ανάγκη επίλυσης των δεκάδων προβλημάτων που αυτή η κατάργηση προκαλεί.

Συγκεκριμένα, προκύπτουν αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στην Ελλάδα, την αναγνώριση των τίτλων σπουδών τους, το εργασιακό καθεστώς, την επικινδυνότητα κατά την άσκηση του επαγγέλματος, τη διασφάλιση των ασφαλιστικών εισφορών κ.α.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι είναι απαράδεκτο στη σημερινή πραγματικότητα η Ελλάδα να παραβιάζει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της, όπως αυτές προκύπτουν νομικά ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να προβαίνει σε μια αυθαίρετη και χωρίς προγραμματισμό κατάργηση ενός άρθρου, κυρίως δε όταν αυτό δεν αντικαθίσταται από άλλο και δεν ορίζεται ο τρόπος διευθέτησης των προβλημάτων που προκύπτουν. Είναι επίσης αδιανόητο να απαξιώνεται η παιδεία και ειδικότερα η διαδικασία της εξειδικευμένης εκπαίδευσης επαγγελματιών με προδιαγραφές, να εκμηδενίζονται οι ήδη αποκτηθέντες τίτλοι σπουδών, να υποβαθμίζεται το πιστοποιημένο από αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ. Παιδείας & Πολιτισμού, επίπεδο γνώσεων και να διακινδυνεύεται η δημόσια και ιδιωτική περιουσία, η δημόσια ασφάλεια, η ελεύθερη ανάπτυξη των επαγγελματιών στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον και τέλος ακόμα και η προσέλκυση χρηματοδοτικών κεφαλαίων και αλλοδαπών επενδύσεων.

Επίσης υπήρξε η κοινή διαπίστωση από όλους τους ομιλητές, πως η κατάργηση αδειών ασκήσεως επαγγέλματος, εντάσσεται στην σκληρή μνημονιακή πολιτική της συγκυβέρνησης και όχι της τρόικας, στα πλαίσια της απόλυτης ισοπέδωσης κάθε εργασιακού δικαιώματος.