ekloges_005.jpg
Στις 7 το πρωί ανοίγουν αύριο οι κάλπες για τη διεξαγωγή του α΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

 

Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική και δικαιολογημένα μπορούν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα , όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους, όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χλμ από το εκλογικό τους τμήμα.

Οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν με την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Στην περίπτωση νέας αστυνομικής ταυτότητας, μπορούν να ασκήσουν κανονικά το εκλογικό τους δικαίωμα, εφόσον δεν έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία. Σε περίπτωση που έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία, θα πρέπει να προσκομίσουν τα σχετικά δικαιολογητικά.

Στρατιωτικοί και σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα, ενώ οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας.

Τη δυνατότητα να μάθουν που ψηφίζουν έχουν οι ψηφοφόροι μέσω μιας ειδικής εφαρμογής στο διαδίκτυο, του υπουργείου Εσωτερικών ή μέσω ενός τηλεφωνήματος στο ειδικό τηλεφωνικό κέντρο.

Στη Θεσσαλονίκη, όσον αφορά τους δήμους, πάνω στα ψηφοδέλτια που θα πάρουμε για να μπούμε στο παραβάν, αναφέρεται ο αριθμός των σταυρών που μπορούμε να βάλουμε.

Για την ψηφοφορία στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, βάζουμε ως 4 σταυρούς για την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, έναν σταυρό για την περιφερειακή ενότητα Κιλκίς και ως 2 σταυρούς για τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες.

Θα μπορούσαμε να σας πούμε τι ισχύει και για τις ευρωεκλογές, αλλά… θα τα ξεχάσετε. Εδώ θα είμαστε να σας τα πούμε και το επόμενο Σάββατο.