Εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα το Μάρτιο του 2009 από τον τότε υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Το είχε θεμελιώσει ο ίδιος τον Αύγουστο του 2006. Επρόκειτο να αποτελέσει ένα μικρό νοσοκομείο μέσα στον Εύοσμο.


Θα απασχολούσε 35 άτομα, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, και θα εξυπηρετούσε πάνω από 100.000 κατοίκους. Στην πλήρη ανάπτυξή του θα απασχολούσε 100 άτομα. Υποτίθεται ότι θα εφημέρευε. Τώρα υπολειτουργεί με μόλις τέσσερις αποσπασμένους γενικούς γιατρούς και μόνο μέχρι το μεσημέρι. Είναι το πολυδιαφημισμένο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου (Κ.Υ.Α.Τ.) Ευόσμου, εμβαδού 1.500 τ.μ..

Τα προβλήματα είχαν εμφανιστεί πριν ακόμη από το κόψιμο της κορδέλας των εγκαινίων. Η λειτουργία του είχε ξεκινήσει με δανεικό προσωπικό ποικίλης σχέσης εργασίας, όπως επικουρικό, ορισμένου χρόνου και μόνιμο. Οι θέσεις επρόκειτο να καλυφθούν με μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Μόλις μέσα σε έναν χρόνο έμεινε με τρεις γιατρούς. Τα κενά, που επρόκειτο να καλυφθούν με προκήρυξη θέσεων, όχι μόνο παρέμειναν αλλά αυξήθηκαν. Η πρότυπη μονάδα, που υποτίθεται ότι σήμανε την έναρξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα, κινδύνευε με λουκέτο από το πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας της, ενώ καθημερινά δεχόταν κατά μέσο όρο 150 ενήλικες και 30-40 παιδιά. Από το 2010 λειτουργούσε με διευθύντρια αποσπασμένη από το Κέντρο Υγείας Κουφαλίων και οι 32 εργαζόμενοι ήταν αποσπασμένοι από άλλα νοσοκομεία της πόλης.

Στις 11 Μαρτίου 2014 η 3η ΥΠΕ ανακοίνωσε ότι το Κ.Υ.Α.Τ. Ευόσμου θα λειτουργεί καθημερινά από τις 8 π.μ. ως τις 2 μ.μ. με τέσσερις γενικούς γιατρούς, δύο παιδίατρους, παθολόγο, πνευμονολόγο, νευρολόγο, δύο οδοντιάτρους, έναν παιδοοδοντίατρο και μικροβιολόγο. Επίσης ότι, από τις 2 μ.μ. ως τις 9 μ.μ. θα λειτουργεί καθημερινά με δύο γενικούς γιατρούς, παιδίατρο, δύο οδοντιάτρους, μικροβιολόγο και χειρουργό.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υποψήφιος δήμαρχος με τη «Ριζοσπαστική Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ελευθερίου Κορδελιού – Ευόσμου» Ανέστης Βασιλειάδης: «Το Κ.Υ.Α.Τ. Ευόσμου εξακολουθεί να λειτουργεί με αποσπασμένο προσωπικό και μόλις με τέσσερις γενικούς γιατρούς μέχρι τις 2 το μεσημέρι, ενώ οι 35 οργανικές θέσεις παραμένουν κενές. Ο δήμος μας έχει μείνει χωρίς γιατρούς του ΕΣΥ, αλλά και του ΙΚΑ, μετά από τη μείωση προσωπικού και στα δύο παραρτήματα του ΙΚΑ στον Εύοσμο».

«Αν κάποιος δημότης μας θέλει να κάνει εξετάσεις, πρέπει να πάει ή σε νοσοκομείο, ή στο ΙΚΑ Πύλης Αξιού, δηλαδή στο δήμο Θεσσαλονίκης, ή στα ιδιωτικά πολυϊατρεία. Η κυβέρνηση πριμοδοτεί απροκάλυπτα τον ιδιωτικό τομέα υγείας και οδηγεί στο κλείσιμο ένα πραγματικό στολίδι, το πολυδιαφημιζόμενο Κ.Υ.Α.Τ. Ευόσμου. Μία πλήρως εξοπλισμένη μονάδα σε υλικοτεχνική υποδομή, αλλά χωρίς γιατρούς, έχει καταντήσει μια μονάδα - φάντασμα, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε κατ’ ελάχιστο στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες υγείας των κατοίκων του δεύτερου σε πληθυσμό δήμου του νομού Θεσσαλονίκης», κατέληξε ο υποψήφιος δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Ανέστης Βασιλειάδης.