Τις βασικές προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» παρουσίασε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Ιωαννίδης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σήμερα Πέμπτη, στο εκλογικό κέντρο του συνδυασμού, ο κ. Ιωαννίδης εξήγησε ότι οι προτάσεις αυτές διαμορφώθηκαν και παρουσιάστηκαν στο κοινό μέσω των ΜΜΕ στη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων.

«Αυτές οι προτάσεις μας. Πραγματώνουν τη δική μου βασική αρχή: στηρίζομαι στα έργα μου και όχι στα έργα άλλων. Δεν θα με καταγγείλουν ποτέ ότι παρουσιάζω για δικά μου τα έργα που γίνονται από κάποιο υπουργείο ή από κάποιο δήμο, ή από κάποιο άλλο φορέα υλοποίησης του ΕΣΠΑ. Δεν είμαι ρήτορας και λόγιος, αλλά είμαι αποτελεσματικός σε ό,τι αναλαμβάνω» σημείωσε στις δηλώσεις του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Ιωαννίδης.

Οι  βασικές προγραμματικές προτάσεις της «Περιφέρειας Πρωταθλήτριας» είναι οι εξής:
«Σχεδιάζουμε το Νέο ΕΣΠΑ (Σ.Ε.Σ.) με άξονα τα έργα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της κοινωνικής πρόνοιας και όχι στα έργα- βιτρίνα.

Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα: ιδρύουμε το «Σύμμαχο του Επιχειρηματία» υπηρεσία της ΠΚΜ που θα ρυθμίζει όλα τα θέματα των επιχειρηματιών στις σχέσεις τους με το κράτος, ώστε να μηδενίζονται καθυστερήσεις, γραφειοκρατία και διαφθορά.

Δημιουργούμε Δύο Δημοπρατήρια Αγροτικών Προϊόντων και πέντε Ηλεκτρονικούς Σταθμούς Πλήρους Καταγραφής και Ενημέρωσης και Προώθησης των Αγροτικών Προϊόντων (έναν στην έδρα κάθε Π.Ε.). Με την υποδομή αυτή μειώνεται κατά 20% η τιμή των προϊόντων.

Φτιάχνουμε τη «Γαστρονομική Ταυτότητα» του τόπου μας, μέσα από το «Καλάθι των Αγροτικών Προϊόντων» αλλά και την Μακεδονική Μαγειρική Παράδοση, που πιστοποιούμε και προβάλουμε.

Προωθούμε τον Τουρισμό: φτιάχνουμε τον Χάρτη Τουριστικών Διαδρομών Κεντρικής Μακεδονίας, με φθηνά πακέτα που θα περιλαμβάνουν ολοκληρωμένες διαδρομές με κομβικά σημεία τα μέρη τουριστικού ενδιαφέροντος από κάθε τομέα (Μνημεία, τοπία, αξιοθέατα, χώροι Πολιτισμού, χόμπι, υποδομές εναλλακτικού, ιαματικού τουρισμού κλπ).

Διεκδικούμε την έδρα διεθνούς φορέα της Ενέργειας: Μαχόμαστε για την εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη του Χρηματιστηρίου της Τιμής του Φυσικού Αερίου, σχέδιο που ήδη προωθείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δυστυχώς ερήμην της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Απλώνουμε χέρι βοηθείας στην Απεξάρτηση. Φτιάχνουμε τις πρώτες δομές Κοινωνικής Οικονομίας με το Δίκτυο Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, το οποίο θα συντονίζει την παραγωγή προϊόντων τα οποία θα διοχετεύονται από την αγορά ως «Ειδικά Προϊόντα για την Ενίσχυση των Οργανώσεων Απεξάρτησης». Παράλληλα, δημιουργούμε Φορέα Παροχής Θεραπευτικού Τουρισμού.

Αξιοποιούμε τη Γεωθερμία: δημιουργούμε το «Ενιαίο Γεωθερμικό και Ιαματικό Πάρκο Κ. Μακεδονίας» και διεκδικούμε από την Πολιτεία όλες τις διαδικασίες χρήσης της Γεωθερμίας, που σήμερα μπλοκάρουν κάθε επένδυση. Στόχος να επεκταθούν οι χρήσεις στη θέρμανση αγροτικών εκμεταλλεύσεων αλλά και δημοσίων κτιρίων (Γυμναστηρίων, Θεάτρων κλπ).

Δημιουργούμε Αιγίδα Προστασίας για τους Εθελοντές: Ιδρύουμε Συντονιστικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας, με τη συμμετοχή όλων των εθελοντικών οργανώσεων διασωστών, ραδιοερασιτεχνών, νοσοκόμων κλπ. και το στεγάζουμε στα εγκαταλελειμμένα σήμερα κτίρια της ΠΚΜ.

Ενισχύουμε τον Πολιτισμό: Συνδέουμε τον Πολιτισμό τον Τουρισμό ώστε μέσω της εξωστρέφειας να ενδυναμωθούν οι Τοπικοί Δημιουργοί και οι Πολιτιστικοί Φορείς.

Αγωνιζόμαστε για τον Αθλητισμό: ενδυναμώνουμε το μαζικό αθλητισμό με πρωτοβουλίες στήριξης των Σωματείων αλλά και του Σχολικού Αθλητισμού, βάσει του προγράμματος που εκπόνησε ο Γιάννης Ιωαννίδης ως Υφυπουργός Αθλητισμού».
Στη συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με δημοσίευμα ιστοσελίδας που τον παρουσίασε να αναφέρει ότι δεν θα κατέβαινε υποψήφιος αν γνώριζε ότι αντίπαλός του θα ήταν ο απερχόμενος περιφερειάρχης, ο κ. Ιωαννίδης ξεκαθάρισε ότι οι δηλώσεις του δεν αποδόθηκαν σωστά. «Το παρουσίασαν σαν να είπα ότι φοβάμαι. Ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο, γιατί δεν φοβήθηκα ποτέ κανέναν. Αυτό που είπα είναι ότι δεν θα κατέβαινα υποψήφιος εάν γνώριζα τον διχασμό και τη διαίρεση που θα προκαλούσε στον κόσμο της παράταξης η επιλογή του Α. Τζιτζικώστα να μην αποδεχτεί τον κεντρικό σχεδιασμό και να ακολουθήσει τη δική του στρατηγική θέτοντας υποψηφιότητα ως περιφερειάρχης», υπογράμμισε.