thrakiki_estia_20150514_01.JPG
Τα 94 χρόνια από τα Eλευθέρια της Θράκης, το 1920, τίμησε η Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης, σε εκδήλωση στην κεντρική αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.

 

Η εκδήλωση άρχισε με την χορωδία του Συλλόγου Διδυμοτειχιτών Θεσσαλονίκης.

Στην εισήγηση του ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης, λέκτορας της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και διεθνολόγος, εξέφρασε την αγωνία του για την επέκταση του ισλαμισμού στην Ευρώπη κι έκανε λόγο για διαχρονικά λάθη.

«Δεν υπάρχει μομφή κατά του Ισλάμ, οι δημογραφικές αλλαγές όμως απειλούν την εθνική μας υπόσταση, είμαστε ευάλωτοι, ιδίως στην Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής μας θέσης», υποστήριξε.  Κάνοντας μια ιεράρχηση των κινδύνων για την έξαρση κινδύνου του ισλαμισμού αναφέρθηκε στην άναρχη μαζική μετανάστευση που δεν μπορεί να διαχειριστεί η Ευρώπη, τη παγκοσμιοποίηση, τη «τηλεοπτική δικτατορία», την πολιτική που συχνά ασκείται αναξιοκρατικά, τη παραφθορά της πολιτικής, τον κίνδυνο του διχασμού, όπως για παράδειγμα μνημονικοί και αντιπνευμονικοί, την άγνοια της ιστορίας και της εθνικής μας ταυτότητας. Αναφερόμενος στη «νέα τάξη πραγμάτων» τόνισε ότι «επιχειρεί με δυναμικό τρόπο να μας αποκόψει από την ιστορία, τον πολιτισμό και τη θρησκευτική μας συνείδηση».

Για τους χειρισμούς των εθνικών θεμάτων μίλησε για ανεπάρκεια. Πρότεινε «η Αλβανία να μην ενταθεί στην ΕΕ χωρίς να έχει πρώτα αποκηρύξει τις οποίες εδαφικές διεκδικήσεις της (Τσαμουριά, κ.ά.) , για τα Σκόπια που αναμένουν την ένταξη τους στην ΕΕ, να μην αποδεχτούμε και να μην τα αναγνωρίσουμε με τον όρο «Μακεδονία». Η Κύπρος δεν πρέπει να αποδεχτεί ένα ανανεωμένο σχέδιο Ανάν. Στο Αιγαίο η Τουρκία την τελευταία περίοδο θεωρεί ότι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη είναι κάτι που δεν δικαιούται η Ελλάδα. Έτσι, η Τουρκία επιδιώκει να μετατρέψει σταδιακά την Ελλάδα σε δορυφόρο κράτος. Η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με επαρκώς δραστικό τρόπο», είπε.

Ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρου Καράογλου με αφορμή τα Ελευθέρια της Θράκης τόνισε «να μην ξεχνάμε ότι η γεωπολιτική θέση της είναι πάντα σημαντική. Η εκδήλωση αυτή μας θυμίζει ότι πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Η Θράκη μας εμπνέει, μας ευαισθητοποιεί και μας ενώνει».

Ο Κωνσταντίνος Χολέβας, πολιτικός επιστήμονας, αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εκκλησία», απηύθυνε έκκληση στις επιστημονική κοινότητα της Θεσσαλονίκης να μην αποδεχτεί πρόγραμμα ισλαμικών σπουδών στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ αλλά σε κάποια άλλη σχολή. «Αυτό θα είχε συνέπειες και θα απογοήτευε τους «πρέσβεις» της ορθοδοξίας» τόνισε και πρόσθεσε: «Η ορθοδοξία συντηρεί το έθνος μας στην εποχή της κρίσης».

Ο Ιωάννης Φριτζαλάς , Γεωπολιτικός-Ιστορικός Αναλυτής, μίλησε για «την μεθοδολογία της γενοκτονίας εν καιρώ ειρήνης». Έκανε λόγο για αναίμακτη διείσδυση της Τουρκίας στη Θράκης, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι το «δένδρο της Τουρκίας ριζώνει στις γειτονικές χώρες για αυτό η ευθύνη μας είναι να δράσουμε απέναντι σε όσους απειλούν το έθνος και την ακεραιότητα μας».Στη Θράκη ισχυρίστηκε ότι «συντελείται πολιτιστική γενοκτονία και κανείς δεν παίρνει μέτρα».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χορούς από το χορευτικό συγκρότημα της Θρακικής Εστίας.