Keramitzis_001

Συνέντευξη στον Δ. Ι. ΑΣΠΡΟΠΟΥΛΗ

Τη συγκρότηση νέου σώματος αστυνόμευσης, το οποίο θα αναλάβει την απομάκρυνση των παρανόμως σταθμευμένων ΙΧ στο κέντρο της πόλης και την αποκατάσταση των συνθηκών κυκλοφορίας στους κύριους οδικούς άξονες, προαναγγέλλει σε συνέντευξή του προς το salonicanews.com ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της «Πρωτοβουλίας», Οδυσσέας Κεραμιτζής.

Ο κ. Κεραμιτζής, ο οποίος προέρχεται από τους κόλπους της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, διευκρινίζει ότι το υπό συγκρότηση σώμα θα αποτελείται από υπαλλήλους του δήμου Θεσσαλονίκης και θα αντικαταστήσει εν μέρει τη Δημοτική Αστυνομία, που καταργήθηκε, ως γνωστόν, το καλοκαίρι του 2013.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως «ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ένας πολύ καλός μάνατζερ» και προσθέτει πως αυτοί που τον πλαισιώνουν «είναι έτοιμοι να κάνουν το επόμενο βήμα» και «αποφασισμένοι να εργαστούν για το καλό της πόλης», εφόσον λάβουν την εντολή διοίκησης από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αναλυτικότερα, η συνέντευξη του Οδυσσέα Κεραμιτζή έχει ως εξής:

Ποιοι είναι οι λόγοι που ωθούν έναν πετυχημένο επαγγελματία, όπως εσείς, να ασχοληθεί με τα κοινά;

Οι αποφάσεις που λαμβάνονται από την κεντρική διοίκηση, αλλά και τα κατά τόπους δημοτικά συμβούλια επηρεάζουν τη ζωή μου, τη ζωή της οικογένειάς μου και την καθημερινότητα των φίλων μου. Έτσι, θέλω να συμμετάσχω σ΄ αυτήν τη διαδικασία των αποφάσεων και να συνδιαμορφώσω τις συνθήκες υπό τις οποίες θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια.

Οι κρατικοί πόροι προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχώς συρρικνώνονται. Πώς θα ξεπεράσει η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη, εφόσον αποσπάσει την προτίμηση των πολιτών, αυτό το πρόβλημα;

Το να γκρινιάζουμε για τη μείωση των πόρων δεν οδηγεί πουθενά. Θα συνεχίσουμε αυτό που κάναμε με επιτυχία: συνετή διαχείριση των χρημάτων που έχουμε. Θα ξοδεύουμε ό,τι έχουμε πραγματικά διαθέσιμο, δηλαδή τα χρήματα που λαμβάνουμε από τους κρατικούς πόρους και τα δημοτικά τέλη, χωρίς να καταφεύγουμε σε δάνεια, που θα τα πληρώσουν οι επόμενοι, και χωρίς να αφήνουμε “φέσια” στην αγορά. Όπως ξέρετε, τα χρέη του δήμου προς ιδιώτες, τα οποία παραλάβαμε από την προηγούμενη διοίκηση υπό το Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, τα αποπληρώσαμε σε ποσοστό 90%, ενώ μειώσαμε τα δημοτικά τέλη περισσότερο από 20%. Έτσι, αυτήν τη στιγμή στο ταμείο του δήμου έχουμε μικρό πλεόνασμα.

Σεβασμός στο δημόσιο χώρο

Τριάμισι χρόνια μετά την ανάληψη της διοίκησης από το Γιάννη Μπουτάρη, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης επιμένουν ότι το πρώτο πρόβλημα είναι το κυκλοφοριακό. Για ποιον λόγο απέτυχε η διοίκηση Μπουτάρη και για ποιο λόγο θα πετύχει κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, εφόσον επανεκλεγεί;

Η διοίκηση Μπουτάρη δε φέρει την αποκλειστική ευθύνη για το κυκλοφοριακό. Κατά την άποψη μου, το κυκλοφοριακό οφείλεται σε τρεις παράγοντες: στην κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, στην περίεργη ανοχή της Τροχαίας έναντι των παραβατών και κυρίως στην κακή νοοτροπία μερίδας των οδηγών, που δε σέβεται το δημόσιο χώρο. Αν εδώ προσθέσουμε την ανυπαρξία μέσου σταθερής τροχιάς και την εκ των πραγμάτων ακύρωση της λειτουργίας των λεωφορειολωρίδων, τότε εξηγείται το πώς έχουμε φτάσει ως εδώ. Θα πρέπει να σας πω ότι ήδη συγκροτείται νέο σώμα, το οποίο θα αναλάβει μέρος του έργου που επιτελούσε η Δημοτική Αστυνομία. Επίσης σε πολλά πεζοδρόμια της πόλης έχουν τοποθετηθεί κολωνάκια, που αποτρέπουν την παράνομη στάθμευση των ΙΧ – και αυτό θα συνεχιστεί. Ωστόσο, εάν δεν ενισχυθεί η Τροχαία και δεν εφαρμόζει με αυστηρότητα τις διατάξεις του ΚΟΚ, η νοοτροπία των πολιτών δε θα αλλάξει.

Επιτρέψτε μου να επιμείνω σ΄ αυτό το σημείο. Η κυβέρνηση – με μια ενέργεια που καταδικάστηκε απ΄ όλες τις πλευρές, ακόμη και από κυβερνητικούς βουλευτές – διέλυσε τη Δημοτική Αστυνομία. Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτήν την κατάσταση, που έχει πλέον διαμορφωθεί;

Όπως σας είπα, ετοιμάζουμε το σχηματισμό ενός σώματος υπαλλήλων του δήμου, που εν μέρει θα αντικαταστήσει τη Δημοτική Αστυνομία στο έργο της, κυρίως στο ζήτημα της παράνομης στάθμευσης και της τήρησης των κανόνων κυκλοφορίας. Παράλληλα, εκτιμώ ότι θα πρέπει να διεκδικήσουμε με πιο δυναμικό τρόπο από την κυβέρνηση την ενίσχυση του προσωπικού της Τροχαίας, αλλά και την ενδυνάμωση του ρόλου της, ώστε να καταστεί περισσότερο αποτελεσματική.

Πιο καθαρή η πόλη

Το στοίχημα της διοίκησης Μπουτάρη τέθηκε στον τομέα της καθαριότητας. Το πρώτο δείγμα δεν ήταν ιδιαίτερα θετικό. Χρειάστηκαν δύο χρόνια, για να μπει τάξη. Ωστόσο, στο θέμα των σταθμών μεταφόρτωσης και των πράσινων σημείων ο κόσμος δεν αγκαλιάζει την όλη προσπάθεια, αλλά αντιθέτως στέκεται απέναντι. Πώς θα τον πείσετε;

Θα διαφωνήσω με τις διαπιστώσεις σας. Η καθαριότητα έχει βελτιωθεί θεαματικά –με μικρές εξαιρέσεις. Η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται καθημερινά και τα οχήματα έχουν επισκευαστεί, ενώ ο εξοπλισμός στο ΣΜΑ έχει συντηρηθεί και συνεχώς συμπληρώνεται. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη. Πράγματι, χρειάστηκε χρόνος, όπως λέτε, για να φτάσουμε να έχουμε σήμερα 56 απορριμματοφόρα, έναντι 7 οχημάτων, που παραλάβαμε. Όσο για τα πράσινα σημεία, που θα συμβάλουν στην περαιτέρω διάδοση της πρακτικής της ανακύκλωσης, εάν κρίνουμε από τη μέχρι τώρα συμμετοχή του κόσμου, εκτιμώ πως, όταν λειτουργήσουν κατά τους επόμενους μήνες, οι πολίτες θα τα αγκαλιάσουν.

Ο πολιτισμός ήταν ένα τομέας διοίκησης, όπου η παράταξή σας, η «Πρωτοβουλία», άλλαξε όντως τα πράγματα και έφερε μικρές ομάδες της πόλης στο προσκήνιο. Ωστόσο, οι μεγάλοι θεσμοί, όπως τα «Δημήτρια», αντιμετώπισαν προβλήματα, ενώ καταγράφηκαν και παραιτήσεις. Τι ήταν αυτό που έφερε διαμαρτυρίες στους κόλπους της παράταξης σας;

Το γεγονός ότι κάποιος είχε ή έχει διαφορετική γνώμη για ορισμένες διοργανώσεις, μού φαίνεται απολύτως αναμενόμενο. Για καθετί που συμβαίνει ή προγραμματίζεται, υπάρχουν όχι μόνο δύο, αλλά πολλές απόψεις. Αυτό που θα κρατούσα εγώ είναι η ποιότητα των εκδηλώσεων, η δυνατότητα που δώσαμε στο τοπικό δυναμικό να εκφραστεί, να αναδειχτεί, και βεβαίως ότι δαπανήσαμε ελάχιστα χρήματα, σε σχέση με τις κακόγουστες και πανάκριβες φιέστες του παρελθόντος.

«Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι καλός μάνατζερ!»

Ο Γιάννης Μπουτάρης έχει πει πως κατά τη διάρκεια της επόμενης πενταετίας θα προετοιμάσει τη διάδοχη κατάσταση. Αυτό είναι μειονέκτημα ή πλεονέκτημα για την παράταξή σας;

Ο Γιάννης Μπουτάρης έχει αποδείξει ότι είναι ένας πολύ καλός μάνατζερ. Είμαι σίγουρος πως ό,τι αποφασίσει και όταν το αποφασίσει, θα είναι για το καλό της πόλης. Και το καλό της παράταξης μας ταυτίζεται με το καλό της πόλης .

Πιστεύετε ότι τα δημοτικά τέλη είναι όντως ανταποδοτικά και ανταποκρίνονται ή, εάν θέλετε, αντιστοιχούν στις συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνουν σήμερα επιχειρήσεις και νοικοκυριά;

Κάνοντας οικονομία και έξυπνες κινήσεις, κυρίως στον τομέα της καθαριότητας, όπου μειώσαμε το λειτουργικό κόστος κατά 12%, καταφέραμε να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20%. Αντιλαμβάνομαι πως, εάν λάβουμε υπόψη μας την πρωτοφανή οικονομική κρίση που βιώνουν σήμερα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, αυτό δεν είναι αρκετό. Σας διαβεβαιώνω, όμως, ότι η προσπάθεια για τη μείωση τον εξόδων θα συνεχιστεί και κάθε θετικό αποτέλεσμα θα έχει αντίστοιχο αντίκτυπο στο ύψος των δημοτικών τελών.

Τα δυνατά σημεία

Ποιο είναι το σημείο στο οποίο πέτυχε η διοίκηση Μπουτάρη και σε ποιον τομέα απαιτείται να καταβάλει περισσότερη δουλειά;

Το “συμμάζεμα” των οικονομικών, που αποκατέστησε την αξιοπιστία του δήμου, οι πολλές, μικρές αστικές αναπλάσεις, χάρη στις οποίες ανακτάται και πάλι ο δημόσιος χώρος, η βελτίωση της καθαριότητας και η διεύρυνση του έργου της ανακύκλωσης με 4.000 νέους κάδους συγκαταλέγονται στα δυνατά σημεία της διοίκησης Μπουτάρη.

Σ΄ αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει επίσης να προσθέσουμε τις δράσεις κοινωνικής πολιτικής, την αύξηση του αριθμού των τουριστών έπειτα από στοχευμένες ενέργειες, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ευκαιρία ανάδειξης νέων δημιουργών της πόλης και το διαχωρισμό της πολιτικής από τη διοικητική λειτουργία του δήμου προς όφελος της εξυπηρέτησης του πολίτη.

Όλα τα παραπάνω, αλλά και ορισμένα σημεία, όπου υστερήσαμε, όπως το κυκλοφοριακό, μπορούν να βελτιωθούν. Είμαστε αποφασισμένοι, εάν οι συμπολίτες μας ανανεώσουν την εντολή διοίκησης προς εμάς, να δουλέψουμε σκληρά, για να πετύχουμε περισσότερα. Είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα.

Ποιο θα είναι το πρώτο μέλημά σας, εάν εκλεγείτε δημοτικός σύμβουλος;

Η απελευθέρωση του δημόσιου χώρου από τα αυτοκίνητα και τις λοιπές παράνομες δραστηριότητες, η αύξηση των σημείων πρασίνου εντός της πόλης και η προστασία των περιαστικών δασών, που είναι πολύτιμα για το αστικό περιβάλλον, είναι όσα θα με απασχολήσουν κατά προτεραιότητα. Πιστεύω πραγματικά πως θα καταφέρουμε στο τέλος της πενταετίας να παραδώσουμε στα παιδιά μας μιαν άλλη Θεσσαλονίκη.

Ποιος είναι ο Οδυσσέας Κεραμιτζής

Ο Οδυσσέας Κεραμιτζής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1965 και είναι πολιτικός μηχανικός Τ.Ε. Ως μέλος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης από το 1989, ασχολήθηκε με τα οικολογικά προβλήματα της πόλης, κυρίως με το κυκλοφοριακό, τους δημόσιους χώρους, το περιαστικό δάσος και την ανακύκλωση.

Είναι μέλος της Επιτροπής Προστασίας του Σέιχ Σου και μέλος της Τράπεζας Χρόνου Θεσσαλονίκης, ενώ κατέχει τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την «Πρωτοβουλία» στις εκλογές του 2010. Κατά τα τελευταία τρία έτη είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Πρωτοβουλίας και συντονιστής της ομάδας εργασίας για τον τουρισμό στη Θεσσαλονίκη.

Ο Οδυσσέας Κεραμιτζής είμαι παντρεμένος και έχει δύο κόρες.