Μια καλοστημένη κομπίνα είχε δημιουργήσει ένας 62χρονος και η κόρη του με μια εταιρεία "μαϊμού" ανακυκλώσεων.>>>
Το κόλπο ήταν πολύ απλό. Η εταιρεία,που έδρευε στον Ασπρόπυργο Αττικής και δραστηριοποιούνταν στην παραλαβή και καταστροφή ειδών και υλικών (ρούχα, παπούτσια, γυαλιά κ.λπ.) από επώνυμες εταιρείες της αγοράς, αποκόμιζε κέρδη, αφού τα πουλούσε με διαφορετικά παραστατικά στη μαύρη αγορά.
Η Οικονομική Αστυνομία μετά από επισταμένες έρευνες κατάφερε να συλλάβει τον 62χρονο ιδιοκτήτη και την 33χρονη κόρη του και διαπιστώθηκε ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσαν και αποκόμιζαν παράνομα μεγάλα χρηματικά ποσά, ως περιουσιακό όφελος.
Πιο αναλυτικά οι υπεύθυνοι της εταιρείας παραλάμβαναν από επώνυμες εταιρείες διάφορα προϊόντα, προκειμένου να τα καταστρέψουν. Στη συνέχεια εξέδιδαν και χορηγούσαν στις εταιρείες πλαστά - εικονικά πιστοποιητικά καταστροφής, καθώς δεν κατέστρεφαν τα προϊόντα, αλλά τα έθεταν εκ νέου προς πώληση στην «μαύρη αγορά», χωρίς να τηρούν τις νόμιμες διατυπώσεις και να εκδίδουν τα απαραίτητα από το νόμο παραστατικά πώλησης.
Με τον τρόπο αυτό προξενούσαν σημαντική ζημία σε βάρος των δημοσίων εσόδων, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο επέστρεφε στις εταιρίες το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), που αντιστοιχούσε στα προς καταστροφή εμπορεύματα.
Την Τρίτη οργανώθηκε επιχείρηση, όπου αστυνομικός εμφανίστηκε μετά από τηλεφωνικό ραντεβού στην 33χρονη με σκοπό την αγορά επώνυμων ειδών ένδυσης και υπόδησης. Η 33χρονη του παρέδωσε τα συμφωνηθέντα προϊόντα, χωρίς τα απαραίτητα παραστατικά και αστυνομικός της κατέβαλε 1.000 σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα.
Αμέσως συνελήφθη επ' αυτοφώρω η υπάλληλος και κατά τον έλεγχο που επακολούθησε ανακαλύφθηκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και σε ειδικά διαμορφωμένο στεγασμένο χώρο, τέσσερα (4) κοντέινερ με είδη ένδυσης και υπόδησης επώνυμων εταιρειών της αγοράς, τα οποία είχαν παραδοθεί για καταστροφή.
Μάλιστα εκπρόσωποι των εταιρειών κλήθηκαν να επιβεβαιώσουν ότι είχαν παραδώσει τα συγκεκριμένα προϊόντα για να καταστραφούν.
Οι εκπρόσωποι των εταιρειών ζήτησαν την ποινική δίωξη των υπευθύνων της εταιρείας, ενώ τα εμπορεύματα, τα οποία περιέχονταν σε τέσσερα (4) κοντέινερ και η συνολική εμπορική τους αξία υπολογίζεται στο ποσό των 9.500.000€ περίπου, θα τους αποδοθούν υπό μεσεγγύηση. Η ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 2.000.000 ευρώ και ισοδυναμεί με το Φ.Π.Α. που απέδωσε στις εταιρείες για τα συγκεκριμένα προϊόντα.
Αξιοσημείωτα είναι και τα μέτρα ασφάλειας και προφύλαξης που λάμβαναν οι υπεύθυνοι της επιχείρησης για να μην αποκαλυφθεί η παράνομη δραστηριότητα τους. Συγκεκριμένα, στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης βρέθηκαν υπόγειοι χώροι, ειδικά εξοπλισμένοι με συστήματα καμερών τελευταίας τεχνολογίας, ενώ εντοπίστηκε και ένας κρυφός χώρος ελέγχου (δωμάτιο Control Room ).
Παράλληλα βρέθηκαν και άλλα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια, με κλειστές αφανείς πόρτες, στις οποίες η πρόσβαση ήταν δυνατή μόνο στα μέλη της εταιρίας και μόνο μέσω ειδικού ασανσέρ, το οποίο ήταν τεχνηέντως κεκαλυμμένο, ώστε να μην είναι ορατό.
Κατά την έρευνα των παραπάνω χώρων, αλλά και των λοιπών εγκαταστάσεων της εταιρίας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • πολεμικό τυφέκιο διαμετρήματος 7,62 mm ,
  • περίστροφο διαμετρήματος 0,38 special , με πέντε φυσίγγια και σιγαστήρα,
  • οκτώ (8) σπρέι πιπεριού,
  • είκοσι (20) φυσίγγια αγνώστου διαμετρήματος,
  • πιστόλι τύπου μπρελόκ, με δύο φυσίγγια διαμετρήματος 0,32 στις θαλάμες του,
  • τέσσερις (4) ηλεκτρονικούς καταγραφείς, δύο εκ των οποίων ήταν συνδεδεμένοι με δύο (2) εξωτερικούς σκληρούς δίσκους,
  • χρηματικό ποσό 800.000 ευρώ και 765.000 δολαρίων ΗΠΑ ( USD ),
  • τριακόσιες ενενήντα πέντε (395) χρυσές λίρες Αγγλίας και πεντόλιρο Αγγλίας.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της απάτης, παραβάσεων της Φορολογικής και Ασφαλιστικής Νομοθεσίας, της νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς επίσης και της παράβασης της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα και τα όπλα.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, όπου παραπέμφθηκαν στην 5η Τακτική Ανακρίτρια.