metro_02.jpg

Το ενδεχόμενο να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη έστω και… κουτσουρεμένο μετρό το 2018, συζήτησαν, σήμερα, σε συνάντηση που είχαν, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος κι ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλιας.

Όπως δήλωσε ο κ. Μπίλιας στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, ο γ.γ. Δημοσίων Έργων δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2018 η γραμμή του μετρό από το ΑΠΘ ως την Καλαμαριά, σε αντίθεση με τη γραμμή από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό ως τα πανεπιστήμια, η κατασκευή της οποίας δεν έχει «ξεκολλήσει» ακόμη.

«Έστω και αυτή η ‘κουτσή’ λειτουργία του μετρό, θα δώσει μια ανάσα, ειδικά στην περιοχή της Ανάληψης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπίλιας χαρακτήρισε «κομβική» την κατασκευή του σταθμού του μετρό στη Βενιζέλου, και επισήμανε στον κ. Σιμόπουλο ότι το ΤΕΕ επιμένει στην άποψη ότι το έργο πρέπει να εκτελείται από διοίκηση και φορέα με έδρα τη Θεσσαλονίκη. «Όσο το έργο εκτελείται με αυτόν τον τρόπο που εκτελείται, τα προβλήματα θα επιλύονται δύσκολα», επισήμανε. Και πρόσθεσε: «Η ‘Αττικό Μετρό Α.Ε.’ καθυστερεί πάρα πολύ να πάρει αποφάσεις. Αν υπάρξει διοίκηση εδώ θα υπερπηδηθούν εμπόδια όπως αυτό που ανέκυψε στο σταθμό της Βενιζέλου».

Η διοίκηση του ΤΕΕ ΤΚΜ επισήμανε, στον κ. Σιμόπουλο, ότι με τη νέα προγραμματική περίοδο θα πρέπει να εξασφαλιστούν κονδύλια για δημόσια έργα, στα οποία θα απασχοληθούν χιλιάδες εργάτες και θα μειωθούν τα ποσοστά της ανεργίας. Όπως είπε ο κ. Μπίλιας, δεν προβλέπονται μεγάλα κονδύλια για δημόσια έργα, ενώ πολλά από αυτά έχουν, ήδη, δεσμευτεί ως «έργα – γέφυρες» σε, ήδη, εκτελούμενα έργα.

Συζητήθηκε, ακόμη, το θέμα των ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ, καθώς υπολογίζονται στους 50.000 οι μηχανικοί σε όλη τη χώρα που αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους στον Οργανισμό.