Ακόμη δύο νεκροί είναι ο απολογισμός των θυμάτων από τον κορονοϊό που προκαλεί το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS), φτάνοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 76 άτομα. Παράλληλα, στην Αθήνα αναζητείται από το ΚΕΕΛΠΝΟ ο ταξιτζής που μετέφερε τον ασθενή που έπασχε από τον κορονοϊό από το «Ελ. Βενιζέλος».



Οι δύο θάνατοι σημειώθηκαν στην Τζέντα, ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα της δυτικής Σαουδικής Αραβίας, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό, ενώ διαγνώστηκαν παράλληλα ακόμη πέντε κρούσματα, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Τα πρώτα κρούσματα MERS είχαν καταγραφεί στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, αλλά το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί στην Τζέντα, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Στον τελευταίο του απολογισμό, ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί για συνολικά 243 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης παγκοσμίως, τα 93 εκ των οποίων ήταν μοιραία.
Ανάμεσα στα πέντε νέα κρούσματα τα οποία διαγνώστηκαν στη Τζέντα τα δύο είναι δύο ξένοι γιατροί ηλικίας 54 ετών.
Ο κορονοϊός MERS θεωρείται ότι ανήκει στην οικογένεια του ιού που ευθύνεται για το Οξύ και Σοβαρό Σύνδρομο του Αναπνευστικού συστήματος (SARS), που είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Ασία και προσέβαλε 8.273 ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο εκ των οποίων απεβίωσαν περίπου 800.

Στην Αθήνα

Στο μεταξύ, τον οδηγό του ταξί που μετέφερε τον ασθενή που πάσχει από ιογενή λοίμωξη-πνευμονία με κορονοϊό (MERS) από το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με προορισμό την περιοχή Αμφιάλης Κερατσινίου μεταξύ των ωρών 14:30 – 16:30 της 17ης Απριλίου αναζητεί το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το Κέντρο παρακαλεί τον οδηγό του ταξί να επικοινωνήσει με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ στα τηλεφωνικά νούμερα: 210 5212054 και 210 5212000 στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της ιχνηλάτησης όλων των επαφών του ασθενούς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του από την Αραβική χερσόνησο έως την Ελλάδα.


Πηγή: skai.gr