Ακόμα και σήμερα αναμένεται επίσημη ανακοίνωση για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, μετά από τέσσερα χρόνια.>>>
Ήδη έχει υπάρξει άνοιγμα βιβλίο προσφορών για το πενταετές ομόλογο, με το οποίο η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές έπειτα από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού. 
Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ για το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.
Το Reuters επικαλείται αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τον οποίο η έξοδος στις αγορές θα γίνει την Πέμπτη με στόχο την άντληση 2,5 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη για την επιτυχία της έκδοσης.
Όπως μετέδωσε το Mega επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η στιγμή για την έξοδο στις αγορές είναι κατάλληλη.
Σύμφωνα με τις ώς τώρα πληροφορίες, θα πρόκειται για ένα πενταετές ομόλογο, ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
Το στέλεχος που επικαλείται το Reuters ανέφερε ότι «θα είναι τρομερή επιτυχία αν το κουπόνι είναι κάτω από το 5,3%». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη για την επιτυχία της έκδοσης και ότι υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Βασικό στοίχημα είναι το ζήτημα της υπερκάλυψης του ποσού.
Το κλίμα για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές προετοίμασε δημοσίευμα του πρακτορείου Dow Jones Newswire, την Τρίτη, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα βγει στις αγορές σήμερα, Τετάρτη.
«Η Ελλάδα σχεδιάζει να εκδώσει τα πρώτο μακροπρόθεσμο ομόλογο από όταν εντάχτηκε στο πρόγραμμα στήριξης» αναφέρει το πρακτορείο.
Σε άρθρο της την Δευτέρα με τίτλο «η Ελλάδα πλησιέστερα στην ανάσταση των αγορών ομολόγων» η ηλεκτρονική έκδοση της αμερικανικής εφημερίδα Wall Street Journal κάνει λόγο για επιστροφή της χώρας μας στις αγορές.
Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας η ηλεκτρονική έκδοση του βρετανικού Guardian ανέφερε ότι υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η Ελλάδα, μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια, θα επιστρέψει στις διεθνείς αγορές, ενδεχομένως ίσως και από τη Δευτέρα, επωφελούμενη και τη μείωση των αποδόσεων στα δεκαετή ομόλογά της.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, τραπεζίτες στην Αθήνα -που ήρθαν σε επαφή με την εφημερίδα- επιβεβαίωσαν ότι οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, με την κυβέρνηση να προσλαμβάνει διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των JP Morgan και Goldman Sachs, με σκοπό να μεσολαβήσουν για λογαριασμό της.
Τις πληροφορίες για έξοδο στις αγορές αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου το πρωί της Τετάρτης.
Μιλώντας στο Mega ο κ. Κεδίκογλου αρκέστηκε να δηλώσει ότι η έξοδος στις αγορές θα γίνει «σωστά για την οικονομία μας», σημειώνοντας πως δεν έχει πληροφόρηση σχετικά με τον χρόνο της εξόδου

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ μέσω Σταθάκη

Ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες, πίσω από την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, εν όψει των ευρωεκλογών. 
"Μόνο πολιτική σκοπιμότητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες, ενόψει των ευρωεκλογών εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή η έξοδος στις αγορές", δήλωσε ατο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του τομέα Ανάπτυξης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Σταθάκης τονίζει ότι υπάρχουν "τρεις λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να βγει αυτή τη στιγμή η χώρα στις αγορές: Πρώτον, ότι αποδυναμώνει την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το οποίο παραμένει εξόφθαλμα μη βιώσιμο. Δεύτερον, προσθέτει αντί να αφαιρεί στο δημόσιο χρέος, καθώς κάθε ευρώ με το οποίο θα δανειστεί γίνεται με επιτόκιο πολύ υψηλότερο από το επίπεδο δανεισμού, το οποίο έχει αυτή τη στιγμή η χώρα. Το τρίτο μειονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι δημιουργεί την εντύπωση, αν όχι την ψευδαίσθηση, ότι η αξιολόγηση του ελληνικού δημόσιου χρέους έχει πάψει να είναι αυτό που θεωρούν και εξακολουθούν να θεωρούν ως μη βιώσιμο οι οίκοι αξιολόγησης, που το αξιολογούν στην κατώτερη βαθμίδα ακόμη και σήμερα".
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, "οι αγορές δεν έπαψαν ποτέ σε βραχυχρόνια βάση να χρηματοδοτούν την Ελλάδα και τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Αναφέρομαι σε 3μηνα, 6μηνα, 9μηνα και ετήσια ομόλογα. Τώρα γίνεται ένα βήμα παραπέρα, είναι γεγονός, αλλά και πάλι είναι έξοδος στις αγορές η οποία αφορά αυτή την κατηγορία τίτλων. Δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο την αδυναμία της χώρας να αναχρηματοδοτήσει κανονικά το χρέος της με δεκαετή ομόλογα, που είναι και η συνήθης μορφή".
Ερωτηθείς για το τι θα έκανε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο θέμα, ο κ. Σταθάκης τονίζει ότι "πρώτον θα διαπραγματευόταν τη ριζική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προκειμένου να γίνει βιώσιμο, κάτι που θα αποτελούσε και τη στέρεα βάση για την έξοδο στις αγορές για μακροχρόνιο δανεισμό. Δεύτερον, θα αντέστρεφε το καταστρεπτικό μείγμα των μνημονιακών πολιτικών και θα προσανατόλιζε τη χώρα σε μια γρήγορη επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη".

ΠΗΓΗ: www.in.gr - www.newsbeast.gr