enrokoinovoulio_ekthesi_filellinismos_giannakou_reading_karaoglou_20140408_01Εγκαινιάστηκε στις Βρυξέλλες, την Τρίτη 8 Απριλίου 2014, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκθεση με τίτλο: «Ο Φιλελληνισμός στην Ευρώπη-Από τον διαφωτισμό στον 20ο αιώνα».

 

Στόχος της έκθεσης, που συνδιοργάνωσαν το ΥΜΑΘ, η ευρωβουλευτής Μαριέττα Γιαννάκου και το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, είναι, μέσα από την παρουσίαση ιστορικών κειμηλίων και κειμένων που τεκμηριώνουν το δυναμικό κίνημα του φιλελληνισμού, να αναδείξει και να υπενθυμίσει στους Ευρωπαίους εταίρους μας το ρόλο που διαδραμάτισε η νεότερη ιστορία της πατρίδας μας στο σύγχρονο ευρωπαϊκό χάρτη.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπου Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία παραβρέθηκε στα εγκαίνια, μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια τόσο για την πορεία της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε., όσο και για την «εξαιρετική» όπως τη χαρακτήρισε πρωτοβουλία να διοργανωθεί η συγκεκριμένη έκθεση η οποία, όπως είπε, υπενθυμίζει από πού ξεκίνησε η Ευρώπη και πως πρέπει να πορευτεί στο παρόν αλλά και στο μέλλον. «Η Ελλάδα είναι Ευρώπη και η Ευρώπη Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, που παραβρέθηκε στα εγκαίνια, έκανε ειδική αναφορά στο σύγχρονο φιλελληνισμό και τόνισε ότι η Ελλάδα «ως φλέβα δημιουργίας εξακολουθεί να αποτελεί πηγή έμπνευσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

η επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωκοινοβούλιο, κα Μαριέττα Γιαννάκου, ανέφερε ότι η έκθεση για τον φιλελληνισμό στέλνει πολλαπλά μηνύματα για τη σημερινή πραγματικότητα καθώς αναδεικνύει τη διαχρονική σχέση του ελληνικού πολιτισμού με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αλλά και την ισότιμη θέση της Ελλάδας εντός της Ε.Ε. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα κειμήλια που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι εξαιρετικής σημασίας διότι επαναφέρουν στο προσκήνιο τις αξίες της Δημοκρατίας και των συμμαχιών».