limani_kinitopoiiseis_01.jpg

Με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ συναντήθηκε χθες, Μ. Τετάρτη, ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης στην Αθήνα.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γιάννης Μπουτάρης μετέφερε στα μέλη της διοίκησης του Ταμείου την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης ενάντια στην πώληση του 67% των μετοχών της ΟΛΘ Α.Ε. και υπέρ της παραχώρησης χρήσεων, όπως ο σταθμός εμπορευματοκιβωτίων, σε παραχωρησιούχο εγνωσμένης ικανότητας.

Ο Γιάννης Μπουτάρης επισήμανε την πάγια θέση του Δήμου Θεσσαλονίκης ότι η όποια απόφαση για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της το όφελος της πόλης (οικονομικό, εμπορικό, κοινωνικό, θέσεων απασχόλησης, αναπτυξιακής προοπτικής) και ότι η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΟΛΘ Α.Ε. σε ιδιώτη δεν φαίνεται ότι θα αποφέρει το παραμικρό όφελος στην Θεσσαλονίκη. Τόνισε ότι αδιακρίτως του καθεστώτος ιδιοκτησίας της ΟΛΘ, ο Δήμος θα πρέπει να έχει έσοδα από τη λειτουργία του λιμανιού, αντίστοιχα με το υφιστάμενο 2% επί του τζίρου της ΟΛΘ Α.Ε. που λαμβάνει το δημόσιο. Επανέλαβε για άλλη μια φορά το ζήτημα της πρώτης προβλήτας, την οποία ο Δήμος Θεσσαλονίκης διεκδικεί να περιέλθει στη δική του διαχείριση.

Κατά τη συνάντηση, τέλος, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στην πάγια θέση της δημοτικής Αρχής ότι το λιμάνι θα πρέπει να περάσει στην Αυτοδιοίκηση, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, θέση που η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης θα συνεχίσει να προτάσσει.

Να σημειωθεί ότι, ήδη, το ΤΑΙΠΕΔ έχει εκδώσει το απαιτούμενο τεύχος για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΘ Α.Ε.